29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Maj 2013 20:21

UNZE spreman na stručnu evaluaciju

Univerzitet u Zenici je potpuno spreman da primi imenovanu komisiju domaćih i stranih eksperata koji bi trebalo da urade evaluaciju, odnosno vrednovanje ove visokoškolske ustanove, potvrdio je danas prof. dr. Darko Petković, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta.

- Zenički Univerzitet je u sektoru osiguranja kvaliteta bio jedan od regionalnih lidera jer smo još 2005. godine formirali mrežu menadžera za kvalitet u svakoj organizacionoj jedinici. Prvi smo prepoznali procesno organizovanje sistema kvaliteta na Univerzitetu, a svake dvije godine priređuje se i konferencija „Kvalitet“. Ove godine domaćin je Neum od 6. do 8. juna, - ukazao je dr. Petković.
Pri tom je istakao da su urađene brojnje interne evaluacije, te dvije eksterne, od strane Evropske asocijacije univerziteta i državne agencije iz Slovenije.

- Nažalost, gotovo dvije godine čekamo na poteze Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. U Federaciji BiH naime, postoji pravna nedorečenost po pitanju imenovanja sekretara Komisije za vrednovanje Univerziteta, - istakao je prorektor Petković, izrazivši očekivanje da će i ovo pitanje biti riješeno u narednim mjesecima.

Do sada su 4 univerziteta iz Republike Srpske okončali proces akreditacije i to dva javna, iz Banja Luke i Istočnog Sarajeva, te dva privatna iz Banja Luke.

(rtvze - Š.B.)

Povezani članci (by tag)