Printaj ovu stranu
utorak, 30 April 2013 17:17

Sutra 87. Prvomajska budnica

 

Kulturno umjetničko društvo „Željezara“ sa  DUVAČKIM ORKESTROM  i ove 2013. godine uz 1. Maj – Praznik rada održati će  tradicionalnu 87. PRVOMAJSKU BUDNICU u našem gradu, u srijedu, 01.05.2013. godine.

 

Duvački orkestar osnovan je daleke 1926. godine kao Rudarska limena glazba. Glavni nosioci osnivanja glazbe bili su stručnjaci češkog i slovenačkog porijekla koji su radili u Rudniku i  Željezari. Za ovih 87 godina, zenički muzičari su prepoznatljivi po muziciranju na uranak i odlazak građana na zenička izletišta prvog maja.


Kada je u nešto više od osam decenija po prvi put svirana prvomajska budnica nije zapisano. Ali, jedno je sigurno da je to bilo davno i da je postala tradicija, koja i u vremenu današnjem traje. I šta je posebno zanimljivo, glazba je imala  svoj ustaljeni pravac kretanja kroz naš grad.


Naime, nastojalo se, a to se i danas čini, da se obuhvati i obiđe što veći dio našeg grada. Glavni orijentiri kretanja, pored glavnih ulica, bile su mahale i sokaci u kojima stanuje neko od starih muzičara ili njihovih potomaka, zatim se zastajalo pred kućama i pod prozorima i onih koji su svirali budnicu, kako bi obradovali njihove porodice i prijatelje, ljubitelje ovog tradicionalnog i lijepog običaja. Naravno, da je budnica svugdje rado dočekivana, a glazbenici od srca darivani od strane naših sugrađana.


Budnica polazi u 05,00 sati i traje do oko 10,00 sati, ulicama našeg grada.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)