24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Maj 2013 07:05

O obrazovanju odraslih

 

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović, sa direktoricom Pedagoškog zavoda Zenica Muneverom Selmanović i saradnicom Nevzetom Rezaković, sastao se  sa Emirom Avdagićem, direktorom Instituta za međunarodnu saradnju Saveza visokih narodnih škola Njemačke „DVV“, Ured u Bosni i Hercegovini, i Zlatkom Malićem, projekt menadžerom „Socijalno-edukativnog centra“ Caritas Biskupske konferencije BiH.

Razgovaralo se o aktivnostima Ministarstva  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u oblasti obrazovanja odraslih i projektima obrazovanja odraslih, koje provode navedene dvije organizacije. Ministar je istakao da je Programom rada Vlade ZDK i Skupštine ZDK, za tekuću godinu, predviđeno donošenje Zakona o obrazovanju odraslih.

-Zeničko-dobojski kanton je prepoznao značaj cjeloživotnog učenja, te je donio Strategiju razvoja ZDK 2010-2020., a kao strateške ciljeve postavio, između ostalog, konkurentnost i poboljšanje obrazovanja koji će se postići stvaranjem uvjeta za podršku cjeloživotnom učenju kroz sve oblike obrazovanja i obuke, donošenjem strategije o obrazovanju odraslih, zakona i podzakonskih akata iz oblasti obrazovanja odraslih. Cilj nam je da građanima omogućimo kvalitetno obrazovanje, trajnu zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada, ne samo u ZDK, već na prostoru cijele države i van granica BiH, istakao je ministar Trifunović.

Njemački savez visokih narodnih škola „DVV“, Ured u BiH, od 2000., pruža različite vidove podrške u oblasti obrazovanja u našoj zemlji, sarađujući sa organizacijama koje se bave obrazovanjem odraslih, kao što su NVO, centri za kulturu i obrazovanje, stručne škole, te sa resornim ministarstvima, univerzitetima i pedagoškim zavodima, istakao je direktor Avdagić. Sa OSCE-om, od 2004., aktivno radi na reformi obrazovanja odraslih, prije svega, na izradi Strategije za razvoj obrazovanja mladih.

„Socijalno-edukativni centar“ Caritas Biskupske konferencije BiH pruža mogućnost za stručno obrazovanje za socijalna zanimanja koje uključuje njegu i rad sa starijim osobama i osobama sa invaliditetom što predstavlja potpuno novu ponudu obrazovanja odraslih osoba u BiH, istakao je projekt menadžer Malić.

Pres služba ZDK