19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Maj 2013 07:06

Saradnja sa OMS Zenica

 

Premijer Fikret Plevljak, sa članovima Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, predstavnicima crkava i vjerskih zajednica, te nevladinog sektora, prisustvovao je u Zenici promociji rada zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju, kao petog odbora Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

 

-Sretan sam što sam imao priliku, u protekle dvije godine, sarađivati sa Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici, čiji rad se sada i ozvaničava. Članovi ovog odbora traže stvari koje su realne, pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna, šire svijest da imamo zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu i u tome će uvijek imati punu podršku Vlade ZDK, kazao je premijer Plevljak, dodajući da bi bio ponosan ako, u narednom periodu, potpiše ugovor koji će svim vjerskim službenicima regulirati penzijsko osiguranje.

 

Po riječima Husejina Smajića, muftije sarajevskog, vjerske zajednice su sjele zajedno s ciljem da isprave nepravdu načinjenu u proteklom ratu. Vjera nema udjela u zločinima i mi vjerujemo u pravdu. Ovim ozvaničavamo rad podružnice u Zenici i slažem se da, u tom kontekstu, treba izaći iz Sarajeva. Zato planiramo proširiti rad i u Doboju, Livnu i Banjoj Luci. Paroh Pravoslavne crkve u Zenici Bojan Glišić je istakao da je vjera i početak i kraj čovjekove ljepote. Ako živi u vjeri, čovjek je osvojio cijeli svijet... dešavale su se golgote u našoj skorijoj prošlosti i potrebno je da nađemo zajednički jezik zbog naših pokoljenja.

 

Ispred Vrhbosanske nadbiskupije, obratio se Mario Bernadić, ističući da sve velike stvari imaju male početke. Drago mi je što međureligijski dijalog u BiH nije izuzetak. Gdje god pogledamo, i na početku, i na kraju, vidimo Boga, vidimo zajedništvo. U svojim sredinama nastojmo biti glas mudrosti i zajedništva dobre nade. Naglašavajući da je Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici formiran samoinicijativno, Boris Kožemjakin, ispred jevrejske zajednice u BiH, kazao je da još, prilikom rada, u zeničkoj sinagogi, vidio kako ljudi djeluju u zajedništvu, na čemu se temelji rad Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

 

Pres služba ZDK