18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 April 2013 06:17

Odluke Vlade ZDK

Na svojoj 107. sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o ostvarenim prilivima za period januar-mart 2013. godine koji iznose ukupno 50,9 miliona KM.

 

Kako je planom utvrđeno da je za normalno funkcioniranje Kantona potrebno mjesečno 22,8 miliona KM, to znači da u planiranim prilivima nedostaje 18 miliona u prva tri ovogodišnja mjeseca. Ova Informacija, u kojoj su obrazloženi finansijski tokovi u prva tri mjeseca, bit će upućena u skupštinsku proceduru. Zbog manje ubranih prihoda od indirektnih poreza, te ukupne finansijske situacije, Vlada je usvojila i  Odluku o obustavljanju izvršenja pojedinih rashoda i izdataka u budžetu Kantona za 2013. godinu na period od 45 dana koja će stupiti na sngu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama" Zeničko-dobojskog kantona. Bilo koje izuzeće od ovog moratorija morat će se odobriti posebnom odlukom Vlade. Na ovoj sjednici prihvaćen je  Izvještaj o utrošku sredstava Fonda za zašitu okoline za 2012. godinu kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša kao i Izvještaj o realizaciji projekta zbrinjavanja infektivnog otpada  iz zdravstvene djelatnosti na području Kantona. U vezi s tim, Vlada Zeničko-dobojskog kantona izražava nezadovoljstvo politikom menadžmenta federalnog Fonda za zaštitu okoliša kojom se Zeničko-dobojski kanton stavlja u nepovoljan položaj kad su u pitanju projekti zaštite okoline, te traži veću odgovornost i uvažavanje potreba građana Zeničko-dobojskog kantona, s obzirom na postojeću ekološku situaciju.

 

 

Na prijedlog Ministarstva privrede usvojena je Odluka o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije kojom se dodatno uvodi red u ovu oblast. Na ovoj sjednici Vlada je razmatrala i Informaciju o gospodarenju šumama na području Kantona u 2012. godini i planovima za 2013. godinu u ovoj oblasti. Zbog brojnih nepravilnosti u gospodarenju šumskim bogatstvom, krađi šume, bespravnoj sječi, te brojnih drugih uočenih negativnih pojava, Vlada je zadužila Kantonalnu upravu za šumarstvo i Šumsko privredno društvo ZDK da u roku od 15 dana sačine prijedloge mjera za prevazilaženje postojećeg stanja. Pored toga, Vlada Kantona podnijeće tužbu kantonalnom tužilaštvu za krađu šume protiv n.n. počinilaca i tražiti od kantonalnog Tužilaštva, MUP-a i inspekcija da ubrzaju aktivnosti na otkrivanju počinilaca, a prikupljena dokumentacija bit će upućena i Agenciji za borbu protiv korupcije. Osim toga, uskoro će biti održana tematska sjednica Vlade na koju će biti pozvani predstavnici svih institucija koje se bave zaštitom i eksploatacijom šuma, kao i MUP, Tužilaštvo i SIPA kako bi se nezakonitim radnjama u ovoj oblasti stalo u kraj sinhronizovanom aktivnošću svih nadležnih institucija.

 

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice usvojene su izmjene Zakona o JU „Dom penzionera" u Zenici radi usklađivanja sa postojećim zakonskim aktima te omogućavanju ovoj ustanovi da ostvaruje prihod na osnovu novih, dopunskih djelatnosti koje se tiču socijalnog i zdravstvenog zbrinjavanja starih osoba.  Na ovoj sjednici usvojen je i Program provođenja proljetne faze obavezne preventivne sistematske deratizacije na području Zeničko-dobojskog kantona za 2013. godinu i odobreno za ove namjene 50.000 KM. Uz to, odobreno je i 30.000 KM za nabavku vakcina (verorab) protiv bjesnila. Na kraju, usvojen je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana za 2012. godinu Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

 

Na 108. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Program izrade planskih dokumenata na području Kantona za period 2013-.2016, koji će izraditi Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje. Ovi planovi odnose se na prostorno uređenje svih općina s područja Kantona te će zahtijevati ne samo znatna finansijska sredstva već i dodatne poslove i aktivnosti Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša i Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje. S tim u vezi, pomenuti Zavod dao je i izjašnjenje na zahtjev Općine Visoko za izradu Urbanističkog projekta – Centar u kome je objašnjeno da će se prvo raditi prostorni planovi širih cjelina, odnosno općina, pa tek onda pojedinih dijelova tih općina.

 

Vlada je primila na znanje zapisnike unutarnjih revizora Ministarstva finansija koji su izvršili reviziju poslovanja Kantonalnog zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu i Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo. Oba zapisnika bit će poslata na mišljenje Kantonalnom tužilaštvu.

 

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada je izmjenila Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa-gabra na lokalitetu Karaula, Općina Olovo dodijeljene firmi „H.i H." Živinice zbog promjene površine eksploatacionog polja. Iz ovog Ministarstva također je predloženo da se odobri 49.650 KM za dovršetak puta kroz naselje Neprivaj u Općini Vareš i to iz sredstava kantona dobijenih od koncesija. Na ovoj sjednici Vlada je imenovala Nurudina Smajlagića za punomoćnika državnog kapitala za Skupštinu prvirednog društva „Natron Hayat".

 

Na kraju, za povratnike Ivicu Marinčića i Bajru Musića u naselja Liješnica i Kopice odobreno je 3.496 KM na ime pomoći za priključak na elektrodistributivnu mrežu.