Printaj ovu stranu
subota, 20 April 2013 07:27

Administrativna obuka u ZDK

Obukom i radionicom na temu „Analiza administrativnih postupaka i priprema preporuka“ održanoj u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, započela je druga faza implementacije “Projekta poboljšanja poslovnog okruženja” koji Vlada ZDK provodi sa Međunarodnom finansijskom korporacijom IFC, članicom grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske i Ministarstva finansija Austrije.

Na obuci, kojoj je prisustvovalo 59 predstavnika Zeničko-dobojskog kantona, predavač Katarina Milanović, govorila je o metodologiji analize administrativnih postupaka s ciljem sveobuhvatne i kvalitetne analize pojedinačnih elementa svakog postupka, te o pripremama preporuka za pojednostavljenje postupaka kako bi se postigla efikasnost i unaprjeđenje usluga kantonalne administracije.

 

U pocesu analize, posebna pažnja će se posvetiti analizi rokova, taksi, naknada, obrazaca, informacija i dokumentacije za svaki od 239 popisanih administrativnih postupaka koje provode ministarstva i kantonalne uprave ZDK. Ovim projektom se uvodi jedan moderan pristup koji se primjenjuje u EU, a kojim će se napraviti brz, transparentan i jeftiniji proces gdje će domaći i strani privredni subjekti uspješno započeti i razvijati privredne aktivnosti.

Inače, osnovni ciljevi “Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u ZDK” su: poboljšanje konkurentnosti lokaliteta, povećanje domaćih i stranih investicija, stvaranje novih radnih mjesta, uz povećanje zaposlenih, povećanje transparentnosti regulative, smanjenje korupcije i uspostavljanje održivog sistema za kontrlu kvaliteta regulative i pravnu sigurnost.

Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)