28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 April 2013 00:43

Zenički učenici boravili u Berlinu

U okviru projekta „IMMER BEREIT – RAČUNAJTE NA NAS“ devetero  učenica i učenika Prve gimnazije u Zenici je boravilo u Berlinu početkom aprila sa svojom profesoricom njemačkog jezika Selinom Popaja.

 

Djeca su se dva puta srela i to u oktobru 2012. u Zenici i sada u Berlinu. Ovaj projekat je organizovan u okviru programa „Europeans For Peace“ Fondacije EVZ. Fondacija „Erinnerung, Verantwortung, Zukunft“ financira između ostalog internacionalne školske i omladinske projekte između Njemačke, srednje, istočne, južne Evrope, kao i Izraela.

 

ucnjem10

 

Prošle godine je objavljen konkurs za ovaj projekat. Prva gimnazija je prijavila projekt „Immer bereit – Računajte na nas!“ sa partnerom iz Njemačke pozorištem „Theater-daktylus“ i redateljkom Anne Zühlke uz Berlina te je uspijela ući u uži krug od 30 projekata od ukupno 150 koliko ih je prijavljeno. Prije toga, profesorica njemačkog Selina Popaja, uspješno je sarađivala sa redateljkom Anne Zuhlke i na pozorišnom komadu “Mauerstucke” 2009. godine.

 

 

 

Pokovitelji projekta, pored EVZ-a, su Fondacija Savezne Republike Njemačke za procjenu diktature SED-a i Goethe-Institut Sarajevo. Nosilac projekta je Udruženje “Daktylus e.V.”. Projektom rukovode Anne Zühlke i Selina Popaja. Projekat obrađuje temu mladih u socijalizmu, te državni aparat Demokratske Republike i Njemačke u vrijeme Ericha Honeckera i Juguslavije u vrijeme Tita. Tekst za predstavu je nastao spontano iz pitanja naših učenika te iz stvari koje su oni saznali kroz priču sa ljudima koji su živjeli u vrijeme socijalizma. Glavna tema je bio uticaj tadašnjeg sistema na život mladih.


 

Učenici iz Zenice su sa mladima iz Berlina pripremili pozorišni komad. Jezik na kojem se komuniciralo u okviru projekta je njemački jezik Mladi su bili smješteni u Omladinskom kulturnom centru PUMPE u centru Berlina, gdje su se održavale probe i gdje je u subotu, 06.04. izvedena predstava za oko 150 gledalaca..  Pored ovih aktivnosti učenici su proveli dosta vremena u obilasku grada Berlina, pri čemu je težište bilo tematsko suočavanje sa historijom Demokratske Republike Njemačke.



Učenici su bili zadovoljni svojim učešćem u projektu. Najinteresantnije im je bilo istraživanje historije Jugoslavije i Demokratske Republike Njemačke te priče samih svjedoka. Kao glavni razlog za učešće navode upoznavanje novih ljudi, njihovih običaja, kulture re političkih sistema. Jer kako je lakše upoznati historiju, nego ako je sami proživimo ili bar na pozorišnim daskama što je slučaj sa ovim učenicima.