Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 April 2013 06:50

Radioamateri:20 godina u IARU

 

Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini 18. aprila obilježit će 20 godina članstva u Međunarodnoj radioamaterskoj Uniji (IARU) i Svjetski dan radioamatera.  Ovaj datum će biti obilježen nizom radioamaterskih aktivnosti kao što je rad radioamatera pod znakom E720IARU, organizacijom takmičenja za mlade u amaterskoj radiogoniometriji i 

radioorijentiringu u Tuzli, Zenici, Gračanici i Goraždu te organizacijom polaganja radioamaterskih ispita u Kaknju. 

 

Svoju društvenu odgovornost radioamateri iskazuju vježbama Radiomreže za opasnost, u uvjetima vanrednog stanja i spašavanja života, imovine i okoliša.  Svake godine 18.aprila radioamateri svijeta obilježavaju Svjetski dan radioamaterizma kad je 1925. godine osnovan IARU.  Radioamaterizam je za nešto manje od 100 godina  postojanja evoluirao od prvih pionirskih inovacija u radiokomunikacijama do modernih informatičko komunikacijskih tehnologija 21. stoljeća. 

 

U svijetu danas ima oko sedam miliona radioamatera koji i danas  svojim hobijem imaju uticaj na razvoj najvećeg inženjerskog poduhvata u historiji ljudskog roda globalne informatičko- telekomunikacione infrastrukture. Sve je počelo s inspiriranim istraživačima - radioamaterima koji su eksperimentišući s ručno izrađenim radiouređajima na KT i UKT radiotalasima ostvarivali prve veze i razvijali tehnologije  radiokomunikacija. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)