29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 April 2013 09:40

O karcinomu glave i vrata

 

Udruženje laringektomiranih osoba »Glas« iz Zenice - (http://www.larinks.org) priprema projekat »Obilježavanje svjetske sedmice svijesti o  tumorima glave i vrata« 



Projekat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva ZDK, a uz podršku Kantonalne bolnice Zenica, Udruženja otorinolaringologa u FBIH i Ljekarske komore ZDK realizovati na području ZDK od 14 do 20. Aprila 2013 obilježavajući svjetsku sedmicu svijesti o karcinomima glave i vrata, a u saradnji sa Head and Neck Cancer Alliance (http://www.headandneck.org) kao dio projekta  OHANCAW® 2013 koji su provodi svake godine od 1998 godine.


Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu, a glavni faktori rizika su pušenje, alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se da u Europi godišnje od karcinoma glave i vrata oboli oko 140.000 ljudi, a više od 65.000 ih umre.


Veliki broj oboljelih nespecifične simptome raka glave i vrata koji ovise o lokaciji tumora (bol u grlu, otežano gutanje, dugotrajna promuklost, otežano disanje, bol u području uha...) nerijetko su zanemarivali.


Unatoč napretku u dijagnostici i terapijskim modalitetima petogodišnje preživljavanje oboljelih nije se značajno unaprjedilo u zadnjih 30-tak godina, te je jasna potreba za intenzivnijom i boljom edukacijom široke javnosti o raku glave i vrata.


U okviru projekta planirano je da specijalisti otorinolaringologije i specijalisti maksilofacijalne hirurgije u Kantonalnoj bolnici Zenica 18.04.2013 godine od 13 do 19 sati vrše specijalističko-konsultativne preglede bez uputnica, te zajedno sa laringektomiranim osobama održe nekoliko predavanja u srednjim školama.


Pored ovih aktivnosti, kao popratni sadržaj obilježavanja svjetske sedmice svijesti o karcinomima glave i vrata, planira se i 20.04.2013 u hotelu Zenica održavanje stručnog sastanka otorinolaringologa Federacije BiH sa međunarodnim učešćem u organizaciji Udruženja otorinolaringologa u FBiH.