25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 April 2013 15:40

Merhametova kuhinja u Radakovu

 

U Zeničkom naselju Radakovo, danas je svečano otvoren objekt kuhinje i sjedišta regionalnog odbora MDD "Merhamet“.  U rekonstrukciju objekta koju je ustupila Općina Zenica, utrošeno je 100. 000 KM, za što su sredstva osigurali "Merhamet“ u iznosu od 40 hiljada i Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA koja je donirala 60 hiljada maraka. 

 

- Naše društvo bogatije je za moderno opremljenu kuhinju koja će nam olakšati rad u pripremi 900 obroka, koliko se dnevno priprema u Zenici za socijalno ugrožene kategorije. Također su stvorene i pretpostavke za povećanje naših kapaciteta, što će zavisti od podrške i razumijevanja kantonalnih i općinskih nivoa vlasti - kazao je tokom svečanosti predsjednik MDD "Merhamet“ Hajrudin Šahić. On  ističe i da je ovo drugi Merhametov objekt u BiH, izgrađen po najvišim standardima, od čega će najviše koristi imati socijalno ugroženi građani, njih oko 10 hiljada, koliko ih se hrani u Merhametovim kuhinjama. Predsjednik društva je također zahvalio i na pomoći koju je osigurala TIKA, koja u našoj zemlji djeluje 18 godina i tokom kojih je realizovala niz projekata. 

 

- TIKA nije opredijeljena za podršku samo u jednoj oblasti, dosta projekata realizovano je i u oblastima medicine, obrazovanja, kulturne baštine, sve s ciljem da dvije zemlje sa zajedničkom historijom i običajima što više zbližimo - riječi su Ali Mackana, direktora TIKA-e za Balkan. Samo u ovoj godini, TIKA je pokrenula nekoliko programa koji bi u završnici trebali ekonomski pomoći narodu u BiH, a osim ekonomskih istaknuti su i drugi zajednički projekti s Merhametom, od kojih se izdvaja rekonstrukcija rodne kuće Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu.