28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 April 2013 05:53

Stipendije za Njemačku

 

Na Filozofskom fakultetu u Zenici je njemački ured za akademsku razmjenu D.A.A.D ( Der Deutsche Akademische Austausch-dienst) održao prezentaciju dodjele stipendija za diplomske i postdiplomske studije u Republici Njemačkoj. Prema riječima g-đe Heike Link, predstavnice D.A.A.D-a za Federaciju BiH, ovo je najveća svjetska organizacija koja se bavi akademskom razmjenom. 


 U cijelom svijetu do sada imaju 500.000 lektorata i svake godine dodjeljuju 16.000 stipendija u trajanju od jednog mjeseca do tri godine. Cilj dolaska u Zenicu je bio da se ohrabre studenti  Univerziteta u Zenici da apliciraju za stipendije. U Njemačkoj  je odnedavno studiranje besplatno, ali za vrijeme studija treba plaćati troškove stanovanja, hrane... Upravo za te troškove D.A.A.D dodjeljuje stipendije i pomaže prilikom odabira Univerziteta, pronalaska smještaja i sl.

 

Za master studij (magisterij) dodjeljuje se stipendija na jednu ili dvije godine zavisno od programa trajanja u visini od 750 Eura u šta su uključeni i zdravstveno osiguranje i putni troškovi. Za doktorat koji traje jednu do tri godine, zavisno od programa, stipendija iznosi 1.000 Eura, takođe je uključeno zdravstveno osiguranje i putni troškovi. Više informacija o studiranju i stipendijama može se naći na www.study-in.de  i www.daad.de 


https://www.daad.de/laenderinformationen/bosnien-und-herzegowina/de/