29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 April 2013 10:02

Vlada o budžetu za 2012. i 2013.

 

Na svojoj 104. sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta Kantona za 2012.godinu prema kojem su ostvareni prihodi u iznosu od 239.160.741 KM, a rashodi u iznosu od 255.503.680 KM, pa je ostvaren deficit od 16.342.939 KM. Kako je poznato, kantonalna Skupština je u decembru 2012. godine donijela odluku o rebalansu budžeta zbog manje ostvarenih javnih prihoda što je i glavni uzrok izraženog viška rashoda nad prihodima. S obzirom na činjenicu da Zeničko-dobojski kanton ima znatno veći plasman sredstava ka Federaciji BiH u odnosu na procenat koji se vraća u Kanton, to je Vlada pokrenula inicijativu za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda na nivou FBiH kako bi se dodatno ojačali prihodi u budžet Kantona.

 

Naime, trend znatno smanjenih prihoda nastavio se i u 2013. godini, pa je Vlada na ovoj sjednici usvojila izmjene i dopune budžeta za 2013. godinu jer su javni prihodi u budžetu trenutno 77 odsto od plana za ovu godinu. Prema sadašnjim projekcijama za 2013.godinu, postići će se ostvarenje u iznosu od 246 miliona KM, umjesto planiranih 272.940.700 KM. Kako ne bi došlo do daljnjeg stvaranja deficita, Vlada Kantona naložila je budžetskim korisnicima  da obaveze i izdatke planiraju isključivo u okviru planiranog i do nivoa priliva sredstava u budžet, a uz to najavljena je mogućnost moratorija na 45 dana na sve transfere koji nisu strogo zakonom propisani.

 

Na ovoj sjednici usvojen je Izvještaj Ministarstva unutarnjih poslova o stanju bezbjednosti na području Kantona u prošloj godini kao i Izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona o izvršenju Finansijskog plana za 2012. godinu. Prihvaćen je i program utroška sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji se odnosi na transfere za sport u iznosu od 710.930 KM kao i Odluka o standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u Kantonu.

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sačinilo je Informaciju o stanju lovišta na području Općine Usora, a prihvaćena je i Odluka o načinu i kriterijima privremene dodjele lovišta na korištenje lovačkim društvima sa područja Kantona. Ministarstvo pravosuđa je predložilo, a Vlada usvojila Program utroška sredstava kapitalnih ulaganja za nabavku zemljišta u iznosu od 100.000 KM koje će se utrošiti za dobijanje odobrenja za gradnju objekta Kantonalnog tužilaštva i Općinskog suda u Zenici. Osim toga, bit će izdvojeno 80.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje zgrada pravosudnih institucija te 50.000 KM za rekonstrukciju zgrade Općinskog suda u Kaknju i drugih zgrada pravosuđa. Ministarstvu za boračka pitanja odobrena je isplata stavki sa pozicije ovog Ministarstva za 2012. godinu od minimalno 50 odsto iznosa dugovanja, a koje će se realizovati u aprilu mjesecu, te je utvrđena dinamika isplate finansiranja branilačkih udruženja s područja Kantona.