20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Mart 2013 08:06

Večeras skupština Eko foruma

Zeničko udruženje Eko forum za večeras je najavilo Izbornu skupštinu koja će biti održana u 18,30 u velikoj Sali Općine, a njegovi članovi osvrnuli su se na rezultate eko protesta održanih 22. decembra prošle godine. Obaveze su tada povjerene Općini,  ArcelorMittalu, Federalnoj vladi i Federalnim inspekcijama. 

 

 - Nismo zadovoljni! Općinsko vijeće ne provodi vlastite odluke. Kada je riječ o Federalnoj inspekciji, iako je imenovan inspektor za okoliš, ne vidimo rezultate, a neodgovoran odnos kompanije ArcelorMital ostao je isti, - izjavio je Samir Lemeš, potpredsjednik Eko foruma. 

 

Eko forum će insistirati i da se riješi problem grijanja u gradu, kao jedan od velikih ekoloških problema. Brani opciju uvođenja grijanja iz Termoelektrane Kakanj. 


Član Upravnog odbora ovog udruženja, dr Harun Drljević, izrazio je negodovanje odnosom OSCE-a prema ekološkom problemu Zenice. U našem gradu nije odobrio osnivanje Arhuškog ureda, čime se građanima osporava pravo na monitoring ljudskih prava iz oblasti okoliša, smatra Drljević. - Negativno smo iznenađeni odlukom OSCE-a i nastavićemo borbu da Zenica dobije Arhušku kancelariju, jer ovo je nazagađeniji grad Bosne i Hercegovine, - kaže Drljević.   (rtvze.ba)