29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Mart 2013 07:11

Jedno obilježje stradalim civilima

Predstavnici Udruženja građana i članova porodica civilnih žrtava rata Općine Zenica, na poziv Službe za urbanizam, u okviru upravnog postupka koji se od 2009. godine vodi oko zahtjeva ovog udruženja za izdavanjem urbanističke saglasnosti za izgradnju spomen obilježja civilima nastradalim u proteklom ratu, na tri lokacije u gradu, razgovarali su  sa predstavnicima Općine. 

 

 

Dva puta se postupak po zahtjevu Udruženja članova porodica civilnih žrtava rata, koje je tražilo da im se dozvoli obilježavanje mjesta na kojima su ostali bez svojih najbližih, sa kantonalnih organa, na osnovu žalbe na zabranu postavljanja spomen obilježja, vraćao na Općinu Zenica, koja ne mijenja stav da u Zenici treba da postoji jedinstveno spomen obilježje, a ne pojedinačna, rasuta po cijeloj teritoriji općine. 

 

- Prije godinu ili dvije, predstavnici Općine Zenica usaglasili su taj stav sa svim udruženjima koja okupljaju porodice žrtava proteklog rata, uključujući i Udruženje građana i članova porodica civilnih žrtava rata Općine Zenica. Tada smo se usaglasili da bi imena svih žrtava, uključujući i civilne, trebalo da budu objedinjena na jednom spomen obilježju. Na spomenik 'Kameni spavač' zato su upisana imena svih žrtava rata na području općine Zenica, - tvrdi Semira Karić, šefica Službe za urbanizam. 

 

Općina Zenica dozvolila je jedino postavljanje posebnog spomen obilježja u znak sjećanja na pokojnu Mateju Jurić, prvu civilnu žrtvu rata na području općine Zenica.