29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Mart 2013 10:58

Saradnje SMŠ Mladost i Mittala

 

Za 120 godišnjicu postojanja Željezare Zenica, sadašnjeg Arcelor Mittala, na incijativu nastavnika praktične nastave Elektro struke Srednje mješovite škole Mladost Zenica Ibrahima Emića, uz podršku direktorice škole  Aide Begić, obratili su se Arcelor Mitalu, u cilju saradnje ova dva subjekta. Zahvaljujući susretljivosti portparola gospođe Dijane Božić Srdanović, uspostavljen je kontakt i uz odobravanje M.V. Kulkarnija, pristupilo se realizaciji zamišljenog programa.

 

Predmet programa je bio da AMZ donira školi određene mjerno regulacione uređaje koji bi poslužili za pravljenje jednog školskog učila putem koje bi se obavljala  obuka i učenje određenih zanimanja u Elektro struci, a koji su zastupljeni u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“. :

- Tehničar Mehatronike, Elektroničar/Mehaničar, Elektroničar Telekomunikacija, Elektro mehaničar, kao i zanimanja koja nisu zastupljena u školi, ali su programom prisutna u ZDK, poput -  Metalurški tehničar, Automatičar, Informatičar pa čak i Hemijska struka, kao i Ekološki tehničar. Na obostrano zadovoljstvo instrumenti su donirani i nakon toga pristupilo se realizaciji zadatog cilja.

 

Uzimanjem učešća na časovima praktične nastave i sekcijama, učenici Elektro struke uz mentorstvo nastavnika, za par mjeseci uspjeli su realizovati zacrtano. Napravljeno je učilo na kojem se praktično može vidjeti proces automatskog i ručnog vođenja proizvodnje željeza na Visokoj peći uz potpuni prikaz pritiska vrućeg zraka, količine pećnog plina i temperature u peći. To je sve popračeno sa slikom koju učenici mogu pratiti na monitoru. Vođenje peći također registruje na dijagramu pisač količine i pritiska.

U projektu su se posebno istakli učenici Hibić Izudin, Karić Mirza, Bektaš Ajdin i Lušija Haris. Saradnja između škole i AMZ će se nastaviti u cilju osposobljavanja što većeg broja učenika navedenih struka.


Kolektiv Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica.

 

tehskomit2