28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Mart 2013 05:16

Rasprava o Ustavu IZ-a

 

U Hotelu ''Zenica'' u Zenici održana je Javna rasprava o Nacrtu Platforme za promjenu Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Raspravu o Platformi otvorio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, prenoseći selame od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, te pozivajući prisutne da aktivno učestvuju u raspravi i predlože konkretne prijedloge i sugestije na ponuđeni Nacrt Platforme.

 

Šef Kabineta reisu-l-uleme gosp. Razim Čolić prezentirao je Nacrt Platforme, naglašavajući da ponuđena Platforma nudi novi koncept organizacije Islamske zajednice i amandmansku promjenu Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozivajući prisutne da i u pisanoj formi dostave svoje prijedloge do 25. marta 2013. godine, do kada će trajati javna rasprava o Nacrtu Platforme.

 

Nakon uvodnih obraćanja muftije zeničkog, šefa Kabineta reisu-l-uleme i predsjednika Ustavne komisije Sabora IZ u BiH gosp. Jusufa Zahiragića uslijedila je rasprava u kojoj su učestvovali: članovi Sabora IZ u BiH, Ustavnog suda IZ u BiH, Rijaseta IZ u BiH, glavni imami, predsjednici medžlisa, predstavnici Udruženja Ilmije, predstavnici obrazovnih institucija i akademske zajednice.

 

U ime predlagača javnoj raspravi prisustvovali su gosp. Edhem Bičakčić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH, gosp. Jusuf Zahiragić, predsjednik Ustavne komisije Sabora IZ u BiH i gosp. Razim Čolić, šef Kabineta reisu-l-uleme.