19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Mart 2013 06:22

Ministar Ćurić sa muftijama

Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona održao je  sastanak sa muftijama, zeničkim mr. Ejubom ef. Dautovićem i sarajevskim mr. Huseinom ef. Smajićem. Tema sastanka bila je zdravstveno osiguranje vjerskih službenika koje, kako je poznato, nije zakonski riješeno.

 

Muftije su ministra Ćurića izvjestile o postojećoj situaciji u ovoj oblasti kazavši da se ona mora što prije razriješiti i to adekvatnim zakonskim rješenjima. Svjesni su da je u cilju rješavanja ovog pitanja potrebno uključiti i brojne druge institucije i državne organe te je ovo prvi u nizu sastanaka koji bi trebali uslijediti u narednom periodu.

 

 

Ministar Ćurić kazao je ovom prilikom da su resorno Ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona kao i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona svjesni ovog problema te da pripadnici službenog klera svih konfesija trebaju uživati ista prava kao i ostali građani ove zemlje kad se tiče oblasti zdravstvenog osiguranja. Potrebno je samo iznaći najpovoljnija rješenja u okviru zakonskih i finansijskih mogućnosti Kantona te izvršiti evidenciju broja vjerskih službenika koji nisu zdravstveno osigurani.

 

Inače, treba reći i to da je 07. marta ove godine održan sastanak na istu temu sa predstavnicima Katoličke crkve.

 

Press služba ZDK