18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Mart 2013 09:37

U sjedištu ZDK o šumama

 

U  sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak  nak oji su pozvani svi rukovodioci Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona. Sastankom je predsjedavao resorni ministar Bojan Bošnjak koji je ovom prilikom upoznao prisutne sa trenutnim aktivnostima vezanim za pripremu Zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

Ponovo je konstatovano da nedostatak Zakona ograničava rad na efikasnom sankcionisanju nezakonitih aktivnosti u šumarstvu. U prvom redu to se odnosi na nemogućnost sudova da presuđuju po prijavama za nelegalnu sječu šume i ostale nelegalne radnje u oblasti šumarstva, budući da se ne mogu donositi pravomoćne presude. Naglašeno je da je tekst Nacrta zakona prošao proceduru javne rasprave koja je trajala nešto duže od predviđenih mjesec dana, te da je u završnoj fazi ugrađivanje prihvaćenih primjedbi i sugestija i sačinjavanje Prijedloga zakona koji će nakon verifikacije od strane kantonalne skupštine, prema očekivanju, biti usvojen krajem narednog mjeseca.

 

Razmatrana su i pitanja koja se tiču popunjavanja nedostajućeg broja čuvara šuma budući da je odlaskom nekoliko radnika u penziju, otežan rad preostalim čuvarima kojima je opseg površine šuma za čuvanje ovim znatno  povećan.

 

Na ovom sastanku razmatrano je i obilježavanje Međunarodnog dana šuma 21. marta 2013. godine na području Zeničko-dobojskog kantona.Ovim povodom upućen je apel svim osnovnim školama da na prigodan način obilježe ovaj dan. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u povodu Svjetskog dana šuma, svim zainteresovanim osnovnim školama donirat će određen broj sadnica za sadnju u parku pored škole.