20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Mart 2013 08:31

Novi prostori u KB Zenica

 

Svečano je otvoren rekonstruirani prostor Službe za mikrobiologiju Kantonalne bolnice Zenica finansiran sredstvima UNDP-a u okviru Razvojnog programa UN-a: "Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcija u BiH“.

 

 

Prilikom otvaranja, brojnim gostima i uposlenicima Kantonalne bolnice Zenica obratio se prim.dr. Abdulah Granić, v.d.direktor kazavši da „u benefitima koje će naša ustanova imati, otvaranje rekonstruisane laboratorije dobija poseban značaj zbog činjenice da se broj novoboljelih od TBC-a značajno ne smanjuje“. Prisutnima se obratila i prim. dr. Advija Hedžić, načelnica Službe za mikrobiologiju, kazavši da će rekonstrukcija laboratorije omogućiti kvalitetnije uslove rada u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, a brža i kvalitetnija dijagnostika znači i brže otkrivanje tuberkuloze“. Armin Sirćo, rukovodilac programa UNDP-a BiH kazao je da se od 2008. godine zahvaljujući sredstvima Globalnog fonda implementiraju ovakvi projekti širom svijeta, a za laboratoriju u okviru Kantonalne bolnice Zenica iz ovog Fonda izdvojeno je oko 150.000 KM. Na kraju, prisutnima se obratila kantonalna ministrica zdravstva, mr.med.sci. Senka Balorda koja je između ostalog kazala:

 

- Još od 1994. godine dr. Dževad Balta, doktorica Ustamujić i ja krenuli smo sa nadzorom tuberkuloze, zahvaljujući inicijativi prof. dr. Zehre Dizdarević i profesora Žutića sa sarajevskog fakulteta. S godinama smo razvijali stručnije i sigurnije metode  koje su omogućile kvalitetan nadzor tuberkuloze pa smo time došli i do strategije borbe protiv tuberkuloze. Nakon toga, 2005. godine sa UNDP-ijem krenuli smo  direktno u projekat koji je omogoućio da u Zeničko-dboojskom kantonu  dobijemo NTP centar za nadzor tuberkuloze. Zajedno sa Crvenim križem krenuli smo u aktivnosti na terenu, a odnedavno smo ušli i u rizične populacije kao što su Romi i zatvorenici. Otvorenje ove laboratorije u ovako velikoj bolnici koja ima puno bolesnika od izuzetnog je značaja, jer se tuberkuloza mora kontinuirano pratiti i to multidisciplinarnim pristupom. Panika koja postoji u svijetu zbog multidrag rezistentne tuberkuloze ovim je značajno kod nas reducirana jer će nam ova savremena laboratorija omogućiti da pratimo senzitivnost mikrobakterijuma na antituberkulotike.

 

Press služba ZDK


Prostor Službe je rekonstruisan sredstvima UNDP BiH, u okviru projekta“Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva resistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u BiH“. Donator projekta je Globalni fond sa borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Predstavnici UNDP BiH u saradnji sa uposlenim u Službi sa mikrobiologiju su prepoznali njihov aktivan doprinos u implementaciji projekta putem ostvarenih resultata i aktivnog uključenja uposlenih u edukativne aktivnosti, pa su i inicirali ideju sa rekonstruisanje TB laboratorije u KBZ-a u cilju funkcionisanja iste, a prema preporukama Svjetske zdravstveneorganizacije. Troškove pripreme idejnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije/obnove prostora postojećih prostorija i nadzora je finansirao UNDP-TB Projekat čija je vrijednost cca.150.000,00 KM. Rekonstrukcija laboratorija će omogućiti kvalitetnije uslove rada, u skladu sa preporučenim mjerama kontrole infekcije, te smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon rekonstrukcije, laboratorije ispunjavaju preporuke bio-sigurnosnog nivoa 2, čime su obezbjeđeni sigurnosni uvjeti rada za uposlenike laboratorija i kvalitetnija obrada rezultata laboratorijskih analiza. U sklopu obavljene rekonstrukcije, pored renoviranja prostora i instaliranja ventilacionog sistema, laboratorij je opremljene bio-sigurnosnim kabinetom, neophodnim za rad laboratorija. Ovim se osigurava maksimalna zaštita osoba koje rade u laboratoriju i kontaminacija okoline svodi na minimum.


tbc02