29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Mart 2013 15:49

Još bez krvne grupe u LK

Zeničanin Almir H. sredinom marta treba dobiti novu ličnu kartu, po isteku postojeće. Sreću što se «uklopio» u termine, te će dobiti novu biometrijsku ličnu kartu, vrlo brzo pomutila je domaća administracija, očigledno nespremna da radi svoj posao. 

 

 

- Pročitao sam o mogućnosti unošenja krvne grupe i Rh faktora u lični dokument i obratio sam se Službi za transfuziologiju Kantonalne bolnice Zenica, uz molbu da mi objasne proceduru da dobijem potvrdu, na koju su me uputili iz MUP-a. Tu nastaju problemi, kazao nam je ovaj Zeničanin.  Prema važećem cjenovniku zeničke bolnice, ukoliko je osoba osigurana, tu potvrdu može dobiti za 12, a ako nije za 60 KM!

 

- Sama cijena više nije problem, nego sam dobio čitavu lekciju iz ustroja BiH, uz opasku neidentifikovane medicinske sestre «ko je taj Sredoje Nović da njima nešto naređuje, to može raditi u svom ministarstvu». Ja sam joj naime predočio dopis ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BIH, nadležnom za dokumente, ko je nadležan za izdavanje tih potvrda. Na stranu što sam dobrovoljni darivaoc krvi, imam člansku knjižicu sa pečatom i navedenom krvnom grupom, potvrdu ipak nisam dobio, kaže Almir. On, ali i ostali zainteresovani proteklih dana, i ako su pokušavali, nisu mogli dobiti traženu potvrdu, jer su «konsultacije u toku». 

 

- Uu Federalnom Ministarstvu zdravstva treba biti održan sastanak predstavnika Ministarstva i Zavoda za transfuziologiju u cilju utvrđivanja obrasca te dogovora za cijenu vađenja krvi, kazala nam je ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda.

 

Uputstvo o nacinu unosa podataka o krvnoj grupi objavljeno je u Sluzbenom glasniku BiH broj 102/12, a na snagu je stupilo osmog dana od dana objavljivanja, odnosno još prošle godine. 

 

- Mi smo nasim aktom od 15. februara  (broj 15-01-29-1-317/13) sva resorna ministarstva upoznali sa ovom novinom u zakonu, te ih pozvali da upoznaju zdravstvene ustanove, sa ciljem da izvrše adekvatne pripreme i organizaciju unutar institucija kako bi se  izdavanje ovih potvrda vršilo brzo i efikasno, kaže u pismenom odgovoru Amila Opardija, portparol Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).