23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Mart 2013 10:29

U Kantonu o pripadnosti prihoda

 

U sjedištu ZDK,  u organizaciji i na inicijativu Skupštine ZDK, održan je radno-konsultativni sastanak u vezi sa pripremom podnošenja inicijative za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, na koji su pozvani, pored članova Vlade ZDK, i zastupnici u Skupštini ZDK, te zastupnici na višim nivoima vlasti sa područja Zeničko- dobojskog kantona.

 

Programom rada Skupštine za tekuću godinu, koji je donesen na 33. sjednici Skupštine ZDK, održanoj u februaru ove godine, za mart mjesec je planirano razmatranje u redovnoj skupštinskoj proceduri i podnošenje Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

 

-Od 1. januara 2013. Godine, Vlada ZDK je kontinuiranom zasjedanju oko realizacije i ostvarivanja planiranih prihoda i obezbjeđenja uvjeta da se elementarno ispune zahtjevi Budžeta. Za ovom govornicom neki zastupnici su, prilikom usvajanja Budžeta, isticali primjedbe kako  ZDK nije u pravičnom položaju kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda, kako smo mi kanton sa industrijskom i privrednom osnovom, a pogotovo kada je u pitanju izvozna orjentacija, da imamo najviši procenat partipipacije u Federaciji, u odnosu na druge kantone doprinosimo uvećanju prihodovne osnove, a zauzvrat kao Kanton, ne dobivamo onaj udio koji bi nam olakšao stanje u kojem se nalazimo. Razlozi za razmatranje i podnošenje Inicijative u parlamentarnu proceduru su potreba za povoljnijom raspodjelom javnih prihoda u FBiH, a u korist Zeničko-dobojskog kantona, istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić.

 

Skoro dvije godine, unutar kantonalne administracije i unutar Vlade i Skupštine, govori se o raspodjeli javnih prihoda prema Zeničko-dobojskom kantonu. Radno-konsultativni sastanak, u sjedištu ZDK, ozvaničava put kojim će ići Vlada ZDK s ciljem da Zeničko-dobojski kanton dobije veći procenat sredstava u raspodjeli javnih prihoda.

 

-Put neće biti lagan, on će biti pun otpora, što je dosada i potvrđeno nekoliko puta. Međutim, mi nećemo odustati od ovog puta. Ne postoji nikakva procedura, niti tijelo niti viši interes koji će nas spriječiti da izjednačimo građane Zeničko-dobojskog kantona sa svim građanima Bosne i Hercegovine. Naša je ustavna obaveza i ljudska dužnost da se zalažemo za ravnopravnost svih građana u BiH, a time i građana našeg kantona. Zakon o pripadnosti javnih prihoda je na našu štetu. Već dvije godine pokušavamo kroz radna tijela, u kojima je ZDK uvijek imao predstavnika, utjecati na izmjene, ali stečena prava je veoma teško promijeniti. Namjera nam nije uzeti od drugoga, nego građanima ZDK omogućiti ista prava i mogućnosti. Godinama smo bili na devetom mjestu po prosjeku plaća, imamo najmanji Budžet po glavi stanovnika, dodao je premijer Plevljak.

 

U narednom periodu, Vlada ZDK će se susresti sa zastupnicima koji su bili na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda tokom usvajanja aktuelnog Zakona, kao i sa članovima komisije koja je radila na tom Zakonu, kao i sa drugim relevantnim osobama.

 

Pres služba ZDK