28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Mart 2013 10:34

Fair Play Day u BiH

 Microsoft BiH je organizovao obilježavanje globalnog Play Fair Day, i svi zainteresovani korisnici, u nekoliko gradova u BiH, bili su mogućnosti da provjere softver na svojim računarima u ComTrade i Imtec prodavnicama u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Banjaluci.

 

Cilj obilježavanja Play Fair Day-a  je bio prvenstveno da se korisnici u  Bosni i Hercegovini informišu o opasnostima kojima se izlažu korištenjem piratskog softvera ali i obavezama poštivanja zakonskih pravila poslovanja, prednostima korištenja licenciranog softvera i izgradnji svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva.  Play Fair Day  je globalna inicijativa Microsoft-a, koja je obilježena u 50 zemalja svijeta. 

 

- Veoma nam je drago da smo i ove godine uspjeli da uključimo korisnike iz Bosne i Hercegovine u globalnu inicijativu Play Fair Day, i u saradnji sa našim partnerima da im pomognemo da na licu mjesta provjere softvere koje koriste.  Zadovoljni smo interesovanjem koje su krajnji korisnici pokazali prvenstveno zbog činjenice što nisu bili svjesni rizika kojima se izlažu.  Mala turneja po stranici http://www.microsoft.com/hr-hr/howtotell/default.aspx je bila dovoljna da nauče kako prepoznati originalan softver i saznaju o prednostima koje pravilno licenciran softver sa sobom nosi, izjavila je Anida Jusufović iz Microsoft-a BiH te naglasila da fer igra počinje kada ljudi i kompanije zahtijevaju licencirani softver i na taj način zaštite sebe i svoje uređaje od štete koju može nanijeti piratski softver. 

 

U sklopu globalne inicijative, objavljena je i IDC studija pod nazivom „Opasni svijet krivotvorenog i piratskog softvera“, koja je rezultat analize 270 website-ova i P2P mreža, 108 preuzetih softvera, i 155 CD-ova i DVD-eja, a intervjuisano je 2,077 korisnika i 258 IT menadžera ili IT direktora u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.  

 

Ovogodišnja IDC studija je pokazala da iako su neki korisnici još uvijek u potrazi za piratskim softverom u nadi da će uštjedjeti novac, mogućnost zaraze kompjutera neželjenim programom je kod privatnih korisnika 1 od 3, a kod kompanija čak 3 od 10.  Kao rezultat zaraze kompjutera neželjenim programima, istraživanje pokazuje da korisnici potroše 1.5 milijardi sati i 22 milijarde američkih dolara na pronalazak, identificiranje i oporavak problema koji nastanu kao rezultat korištenja piratskog softvera, dok na globalnom nivou kompanije potroše 114 milijardi američkih dolara na popravku štete koja nastane uslijed internetskih napada. 

 

Najčešći problemi na koje korisnici nailaze prilikom korištenja piratskog softvera su:

•    64% ispitanika, koji su bili svjesni da koriste piratski softver, su doživjeli sigurnosne probleme

•    U 45% slučajeva, piratski softver je usporio korisničke računare i bilo je neophodno re-instalirati softver

•    48% ispitanika je pokazalo zabrinutost za gubitak podataka uslijed korištenja piratskog softvera

•    29% je bilo veoma zabrinuto zbog krađe identiteta

Ugradnja krivotvorenog softvera sa opasnim programima je novi metod za kriminalce da ukradu podatke od korisnika. 

 

Softver koji se samostalno kupuje u orginalnoj ambalaži se naziva FPP (full packed product) ili zapakovani softver, a najčešće su u pitanju proizvodi kao što su Windows, Office ili Windows Server.  Ovakav softver (umjesto unaprijed instaliranog na osobnom računaru) se uglavnom kupuje na maloprodajnom mjestu, od ovlaštenog prodavača ili od internetskog prodavača i mora posjedovati naljepnicu Certifikat o autentičnosti, koja uvijek prati proizvod s kojim je povezan.  Certifikat o autentičnosti nije moguće kupiti zasebno i on sadrži naziv proizvoda otisnut na naljepnici, te sigurnosna obilježja za zaštitu od krivotvorina.  

 

Korisnike podsjećamo da posjete www.microsoft.com/security i provjere da njihovi računari nisu zaraženi; ako je virus prisutan, ovaj site nudi alatke uz pomoć koji mogu ukloniti virus.  Korisnicima koji se spremaju na kupovinu novog računara se preporučuje da kupe od provjerenog dobavljača kako bi dobili originalan Microsoft softver. 

 

Više informacija o IDC Studiji je na raspolaganju na Microsoft Play Fair Day web stranicama http://www.play-it-safe.net ,a sve ostale korisne savjete mogu posjetiti i stranice http://www.microsoft.com/hr-hr/howtotell/default.aspx