28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Februar 2013 07:47

Upozorenje: Oprez u školama

Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, preporučilo je osnovnim i srednjim školama da pojačaju mjere sanitarne higijene u objektima, naročito higijene nužnika u osnovnim školama i vrtićima, kako bi spriječili eventualnu pojavu i širenje zarazne žutice, koja je u epidemijskom obliku registrovana na sjeveru Bosne i Hercegovine.

 

U ovoj preporuci, koja je proslijeđena svim obrazovnim institucijama na području ovog kantona, Ministarstvo je podsjetilo da je u općini Zenica, u periodu od 1989. do 1996. godine, od virusnog hepatitisa A oboljelo više od dvije hiljade ljudi, te da se ovo oboljenje, doduše u znatno manjem broju, bilježi u Zenici sve do 2003. godine.

 

 

- Tragom vijesti da je Bijeljini zabilježena zarazna žutica, preporučili smo školama da budu opreznije... U obrazovnim institucijama Zeničko-dobojskog kantona žutice nema, ali nije na odmet biti pripravan i spriječiti sve eventualnosti u vezi s tim, - kaže Mirko Trifunović, ministar zdravstva ZDK.

 

Pojava zarazne žutice ovisi o sanitarnom stanju okoline, higijenskim navikama i veličini skupina u bliskom kontaktu. Može se širiti i zagađenom hranom. Najvažnija mjera prevencije je pranje ruku, prije jela i poslije korištenja toaleta, a sumnjivu vodu za piće treba prokuhavati ili hlorisati.