25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Februar 2013 09:17

Samostalni sindikat doktora

 

SAMOSTALNI STRUKOVNI SINDIKAT DOKTORA MEDICINE I STOMATOLOGIJE - Kratak istorijat: u maju 2011. g pokrenuta je inicijativa za osnivanje Samostalnog  strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije  Ze-Do kantona. Već u Junu 2011. održane su osnivačke skupštine u nekim zdravstvenim ustanovama Ze-Do kantona ( Zavidovići, KB Zenica, DZ Zenica), formiran je Inicijativni odbor za osnivanje Kantonalne organizacije i 14.07. 2011. je  održana Osnivačka skupština kantonalnog Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Ze-Do kantona. Izabrani su organi i tijela udruženja i doneseni akti (Statut, Poslovnik o radu skupštine, Plan i program rada, Pravilnik o organizovanju podružnica). Statutom su definisani ciljevi i djelatnosti Strukovnog sindikata.


Udruženje je registrovano 27.07.2011. 

Do početka novembra 2011.  formirano je ukupno 10 (deset)  Podružnica strukovnog sindikata u zdravstvenim ustanovama Kantona i to:

KB Zenica, Opća bolnica Tešanj, Dom zdravlja Zavidovići, Dom zdravlja Visoko, Dom zdravlja Zenica, Dom Zdravlja Kakanj, Dom zdravlja Maglaj, Dom zdravlja Žepče, Dom zdravlja Vareš, Breza i Olovo, Kantonalne ustanove u zdravstvu.

   Rezultat ove organizacije je činjenica da je Strukovnom sindikatu na nivou kantona pristupilo više oko 460 doktora medicine i stomatologije, a zdravstvenim  ustanovama pristupilo je 60 - 80% zaposlenih doktora medicine i stomatologije.

Po posljednjem izvještaju sa 1.1.2013. u ZeDo Kantonu ukupan broj liječnika članova Sindikata bio je 698, što predstavlja 65% svih liječnika u ZeDo Kantonu.

   Obaviješteni su  Direktori svih ustanova u zdravstvu, Ministrica zdravstva i Premijer Kantona o našoj organizaciji i o tome da sindikalne interese doktora medicine i stomatologije na Ze-Do kantonu zastupa i predstavlja jedino Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije.

Konstantno je održavana dobra saradnja sa Strukovnim sindikatima doktora medicine Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, gdje su također registrovani strukovni sindikati doktora medicine. U augustu 2012 godine zvanično je formiran i Federalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, a osnivačka skupština je održana u Zenici.

 

Razlog organizovanja SSS dr med. i stom. je jednostavan: ubrzano nagomilavanje problema u zdravstvu u cjelini što je dovelo do alarmantne tačke ispod koje zdravstvo ne može i ne smije da ide. Problemi su sljedeći:

1.prisutan je stalni odliv liječničkog kadra u inostranstvo,

2.prema standardima u odnosu na broj stanovništva radi samo jedna trećina potrebnog broja liječnika,

3.zbog preopterećenja zaposlenih liječnika ne može se pružati adekvatna usluga pacijentima, stvaraju se velike liste čekanja na preglede,

4.zbog nedostatka finansijskih sredstava koji su uglavnom uzrokovani nemogućnošću izdvajanja sredstava na osnovu obaveznih doprinosa za zdravstvo, ne mogu se obezbijediti lijekovi i sredstva za rad, čime su liječnici, kao nosioci poslova u zdravstvu, stalno izloženi pritisku, i zbog nezadovoljstva pacijenata, i zbog ličnog nezadovoljstva i razočarenja,

5.proces da bi se dobio završen liječnik, bilo da je opšte prakse, specijalista ili subspecijalista, je dugotrajan i mukotrpan, uz stalno izdvajanje ličnih materijalnih sredstava. Sam studij medicine traje 6 godina,, specijalizacija 4 godine (u prosjeku), subspecijalizacija 1-2 godine, brojne su edukacije koje liječnici moraju obaviti. Sve to traje i sve to košta, da bi na kraju ovih procesa  plata liječnika opšte prakse trenutno u ZeDo Kantonu iznosila oko 1100 KM, a specijaliste oko 1400KM. Nije potrebno navoditi i prethodne stavke, gdje u stvari jedan liječnik mora raditi posao koji u normalnim uslovima rade tri liječnika.

Iz ovih razloga, Kantonalni upravni odbor SSS dr.med.i stom. je u više navrata u zadnjih nekoliko mjeseci  obavljao razgovore sa Premijerom Vlade i Ministricom zdravstva ZeDo Kantona. Zahtjevi se mogu svesti na par osnovnih tačaka:

1. Vladi se upućuju konkretni zahtjevi koji bi se odnosili na poboljšanje socio-ekonomskog statusa ljekara, a već su izneseni u zahtjevima za izmjenom postojećeg kolektivnog ugovora:

- tražimo da se plate ljekara povećaju  procentualno prema datom prijedlogu izmjena koeficijenata u kolektivnom ugovoru, za ljekare opšte prakse grupa IX/I sa 3,50 na 4,20, za ljekare specijaliste grupa IX/III sa 4,20 na 5,50 i za ljekare subspecijaliste grupa X sa 4,40 na 6,00

-tražimo da se ispoštuje primjena postojećeg kolektivnog ugovora, odnosno stavka o povećanju plata na ime povećanja troškova života.

-tražimo da se Sindikat ljekara tretira kao ravnopravan partner u svim dosadašnjim i budućim pregovorima koji se odnose na pitanja u zdravstvu.

2. Tražimo da Vlada omogući adekvatan priliv sredstava u zdravstveni fond kako bi se omogućio normalan rad svih zdravstevenih ustanova.

Vladi se daje rok od mjesec dana od upućivanja ovog pisma da pokrene konkretne mjere za poboljšanje socio-ekonomskog statusa ljekara, u protivnom od strane Sindikata  biće pokrenuti drugi vidovi protesta.

 

Zenica, februar 2013.god.

    Predsjednik UO-a 

Samostalnog strukovnog sindikata   

Prim.mr.sc.dr Haris Husremović