Printaj ovu stranu
utorak, 19 Februar 2013 07:02

Grijanje: još reakcija

Ne stišavaju se reakcije na temu grijanja u našem gradu. Nakon što je Zenicablog otvorio temu uoči sjednice Općinskog vijeća, te potom pratio situaciju na samoj sjednici i nakon nje, dobili smo još nekoliko reakcija, od kojih izdvajamo sljedeće dvije 

 

 

U nastavku želim da prenesem svoja iskustva koja imam sa JP "Grijanje" po pitanju kvalitete grijanja te na ovaj način izrazim svoje nezadovoljstvo njihovom uslugom.

 

Naime, dugogodišnji sam korisnik usluge grijanja i svake godine je navedena usluga sve lošija. Moje komšije i ja redovno putem dežurnog telefona kao i pismenim putem izražavamo nezadovoljstvo i reklamaciju na navedenu uslugu. 

U našoj ulici grijanje je nikakvog kvaliteta kao i u drugim dijelovima grada. Temperatura u prostorijama se pri vanjskoj temperaturi od -2 stepena i niže, kreće oko 12-13 stepeni (prema važećoj odluci temperatura mora biti 18 stepeni). Tražio sam da JP "Grijanje" izvrši mjerenje temperature u mojoj kući i rezultate tog mjerenja zapisnički konstatuje ali nikada to nisu htjeli učiniti. Dogrijavanje prostorija vršim na čvrsto gorivo (kao i svi ostali stanovnici ulice) te na taj način direktno (naravno ne svojom krivicom) dajemo doprinos zagađenju zraka i u ovako zagađenom gradu.Imali smo određena umanjenja na računima (nakon uložene pismene reklamacije)  pa iz tog razloga redovno ulažem reklamaciju na kvalitet usluge grijanja.

S obzirom na svu navedenu nama poznatu situaciju oko kvaliteta grijanja i načina isporuke iste usluge logično se nameće slijedeće;

U toku jednog mjeseca recimo 15 dana JP "Grijanje" naručuje iz "MIttala" 80 megavata tople vode prema gradu. Drugih 15 dana naručuje 40 megavata (narudžbe tople vode određuje JP "Grijanje" prema "vanjskim tempmeraturama"). Na kraju mjeseca krajnjem kupcu se fakturiše puna cijana kao da je cijeli mjesec bila isporuka od 80 megavata. Zar nije logično da i krajnji kupac na svojim računima vidi smanjenje za onih 15 dana kada je isporuka tople vode bila 40 megavata. Gdje završi razlika 

novca koja se naplati od kupaca jer nije isto platiti "Mttalu" 80 i 40 megavata?

Predlažem da JP "Grijanje" izvrši demontažu svih ventila sa naših radijatora jer u suštini sa njihovom narudžbom tople vode  prema vanjskoj tempretauri oni određuju toplinu prostorija u našim stanovima i kućama tako da mi i nemamo priliku da regulišemo toplotu na ventilima.

Niko me ne može ubijediti da do  sada  JP "Grijanje" nije moglo izvršiti u većoj mjeri  rekonstrukciju vrelovodne mreže u gradu uzimajući u obzir da su svake godine vršili obnovu mreže u dužini od 1 km.

Mislim da se povučenom novom odlukom htjelo samo od redovnih platiša naplatiti usluga i za one koji ne plaćaju grijanje (usluge koja ne zadovoljava nikakve propise). Način rješavanja novog izvora toplinske energije i ostala pitanja u vezi sa grijanjem su posebna priča.

 

S poštovanjem.

 

D. Z.

....................................................

Dobar dan i od mene,

 

Evo pročitah ovo otvoreno pismo ovog gospodina za grijanje i slažem sa njim, potupno je u pravu. Već dugo vremena hoću da pišem direktoru Grijanja i molim za odgovor na napalatu ovih računa. Dakle, ukoliko je u toku mjeseca januara dolazilo do kvarova kotlova i mi u stanovima nismo imali grijanje, naravno imali smo umanjenje računa, eh pošto plaćam grijanje tokom čitave godine, dali bi trebalo da se u toku godine kada prestane grejna sezona jedan mjesec dodje kao paralela za januar. Znamo, mi već godinama plaćamo te paralele u punom iznosu iako je moje mišljenje da bi trebali platiti umanjenu cijenu računa. Pogledaj te račune onih građana koji plaćaju 6 mjeseci u godini oni dobiju čitavo umanjenje a mi plaćamo samo pola.

 

Znači u januaru sam dobila račun 32,80 KM a u junu bih trebala dobiti računa isto tako 32,80 a ne 53,50 KM.

 

S poštavanjem,

Zeničanka

Posljednje od

Povezani članci (by tag)