19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 15 Februar 2013 19:40

Svečanost u centru Svjetlost

U prostorijama udruženja „ Svjetlost“  Zenica,koji okuplja osobe  sa poteškoćama u razvoju iznad 20 godina, danas je proslavljen  rođendan jedne korisnice. Tom prilikom naša sugrađanka Mia Dujmović (koja se inače profesijonalno bavi pravljenjem kolača i torti), slavljenici  je poklonila prekrasnu tortu.

 

Pored korisnika, volontera, roditelja, prijatelja i uposlenih, poseban gost na rođendanu  bio je predsjedavajući  vijeća Općine Zenica Nebojša Nikolić. U prijatnoj i opuštenoj atmosferi obilježen je ovaj značajan dan za slavljenicu  koja je tek odnedavno postala korisnik Dnevnog centra i čiji se do tada monoton život od  trenutka  dolaska u Dnevni centar promjenio. Ne sjeća se slavljenica prethodnih rodjendana, nikada nije imala ljepšu tortu i više prijatelja na rođendanu. Kaže, osjeća se prekrasno, veoma važno, te je  pustila i suze radosnice. Dolazak gospodina  Nikolića  bio je od velikog značaja, jer je to bila prilika da se iznesu problemi sa kojima se suočavaju ovi mladi ljudi, te problem opstanka i rada Dnevnog centra Svjetlost koji  je ovoj djeci   od velike važnosti kako za druženje, tako i za njihovo osposobljavanje za samostalan život.

 

 

Nakon torte, pjesme, plesa i poklona predsjednica udruženja  Svjetlost Murisa Begagić i koordinator u radu Dnevnog centra Biljana Trifković, te predsjednik upravnog odbora Husejin Kubat  prisutne novinare su upoznali sa problematikom sa kojom se udruženje suočava. Izmedju ostalog naveli su kao osnovni problem prostor koje udruženje plaća, te nedovoljno  finansijskih sredstava za opstanak samog Dnevnog centra.


Gospodin Nikolić nije obećavao ništa, ali je  vidno bio zatečen, pozitivno iznenađen onim što je vidio, jer niko ne može ostati ravnodušan kada vidi  kako ovi mladi ljudi bez obzira na njihov invaliditet imaju osmjehe na licima, ljubav u srcima i kako mnogo toga su za kratak period naučili kada su u pitanju njihove vještine za samostalan život, te  kreativan rad, gdje su pokazali izuzatan talenat i rezultate. Ostaje da se vidi da li će informacije i emocije  koje je predsjedavajući odnio sa sobom u Općinu Zenica uspjeti prenijeti na kolege i napraviti neka rješenja za opstanak Dnevnog centra Svjetlost ili će i ova godina kao i prethodne dvije  za udruženje biti  neizvjesne sa stalnim pitanjima koliko će, kako i na koji način udruženje raditi i opstati.

Poređenja radi,  općina Maglaj je slično udruženje imala, te je od prošle godine isto preraslo u javnu ustanovu. Takođe, Dnevni centri iz okruženja imaju dosta više podrške od  strane svojih općina, nego što je to slučaj sa našom općinom, te se u udruženju  Svjetlost nadaju da će napokon naići na pozitivnu reakciju, promjene kada ja u pitanju podrška  za Dnevni centar Svjetlost!

 

Za Zenicablog tekst i foto priredila Biljana Trifković

 

slavsvjet2