24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 15 Februar 2013 09:03

Razgovori o stanju u zdravstvu

 

 Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Senka Balorda  je održala sastanak sa predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika i ljekara, direktorima zdravstvenih ustanova i predstavnicima općina, osnivača zdravstvenih ustanova o materijalno-socijalnom polažaju zaposlenih u zdravstvu na ovom području. 

 

" Pomaka u rješavanju materijalno-socijalnog polažaja zaposlenih u zdravstvu na ovom području, nema. Nakon štrajka upozorenja, održanog u decembru prošle godine, mogući su pasivni otpori, koji su opasniji jer podrazumijevaju 'rad za plaću', a ne odgovoran angažman", izjavio je nakon sastanka doktor Esad Hasaničević, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika ZDK. Upozoreno je i na problem nedostatka medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, te da je u zadnjih godinu dana, samo zeničku bolnicu naputilo pet mladih ljekara. 

 

 " Stanje u budžetu i u Fondu zdravstvenog osiguranja je teško, ali punom parom nastojimo naplatiti bar neka od dugovanja kako bi unaprijedili položaj radnika u zdravstvu. Ali, ništa ne može 'preko koljena', kazala je ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda, podsjetivši da je socijalni dijalog sa sindikatima u zdravstvu aktuelan od septembra prošle godine. Deficit u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, krajem prošle godine je iznosio oko 20 miliona konvertibilnih maraka.  Učesnici u  razgovorima će zaključke sa ovoga skupa uputiti Ministarstvu zdravstva Federacije BiH i strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu i ljekara.(kraj)S