29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 18:18

Foto: Plesom protiv nasilja

 

Zenica je danas doprinijela globalnom aktivističkom pokretu 'Milijarda ustaje', performansu podrške žrtvama nasilja i borbe protiv nasilja nad ženama. Na centralnom gradskom trgu u Zenici, na desetine članova organizacija civilnog društva, predvođenih aktivisticama Centra za pravnu pomoć ženama, Infoteke i Asocijacije srednjoškolaca, otplesalo je ples prema koreografiji istovjetnoj u svim zemljama. - Normalno je i sasvim prirodno da Infoteka, kojoj je primarni zadatak prevencija nasilja nad ženama, učestvuje u ovom globalnom protestu, - kaže nam Duška Andrić Ružičić.

 

- Prema iskustvu i dugogodišnjem radu Centra, može se reći da među 1.500 žena koje nam se obrate za pomoć tokom godine, čak 60 ima istoriju žrtve nekoliko oblika nasilja. Ne trebamo zatvarati oči, okretati leđa nasilju, nego se mu se suprotstaviti!, - riječi su Selme Badžić iz Centra za pravnu pomoć ženama.

 

- Jedna milijarda silovanih je zločin, a jedna milijarda koja u svijetu pleše je revolucija!, - poručila je Besima Arnaut, predstavnica Asocijacije srednjoškolaca. Poručeno je danas da svijet mora preuzeti odgovornost i odlučno se suprotstaviti poražavajućim statistikama. Jedna od tri žene tokom svog života prebijena je ili silovana. Od sedam milijardi stanovnika planete Zemlje, jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica, trpi nasilje. Današnju kampanju podržali su brojna udruženja, institucije, političke stranke, međunarodne organizacije, kulturni djelatnici, umjetnici, političari... Centralni ples za Bosnu i Hercegovinu odigran je ispred BBI Centra u Sarajevu. 


rtvze, foto: J. Hadžić

pleszerk1