24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Februar 2013 11:21

Poništen dio konkursa u MUP-u

Zapošljavanja, imenovanja i činovanja u policiji Zeničko – dobojskog kantona (MUP ZDK) redovno prate afere, koje su uveliko diskreditovale ovu instituciju. Najnoviji slučaj zabilježili smo ove sedmice, kada je Policijski odbor za imenovanja poništio dio Internog oglasa MUP-a za unapređenja, raspisanog u septembru prošle godine.

 


Komisija za imenovanja donijela je listu službenika, među kojima dva samostalna inspektora, jednog višeg inspektora, šesnaest inspektora, petnaest starijih narednika, osam narednika i osamnaest starijih policajaca. Na šesdeset pozicija apliciralo je više od tri stotine pripadnika MUP-a.

 

Imenovanja su, iako formalno u rukama komisije, bila predmet pažljivog odabira policijskog komesara Fahrudina Bečirovića. Tako je on odlučio da u inspektore unaprijedi (od 16) čak jedanaest policijskih službenika čije zapošljavanje u MUP-u je predmet nekoliko sudskih sporova, koji se već tri godine vode na Općinskom i Kantonalnom sudu u Zenici.

 

- Među njima se nalazi i supruga profesora na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, na kojem komesar upravo okončava postdiplomski studij. I njen prijem u MUP je na sudu, jer ne zadovoljava fizičke propisane predispozicije. U policiji se već javno šale da će profesorova supruga postati «policijski general» dok komesar okonča studij, kazao nam je jedan od nezadovoljnih.

 

Iako je Policijski odbor, kao drugostepeni organ, samo trebao «aminovati» komesarov izbor, nakon što smo komesaru i ministru Rifatu Deliću uputili dopis sa pitanjima o nepravilnostima, uslijedile su tajne konsultacije, a onda i dato «zeleno svijetlo» da Policijski odbor ponovi izbor inspektora, dok su ostala unaprijeđenja ipak «provedena u djelo», te time zataškan niz nezakonitosti.

 

Tako će se uskoro na sudu naći i izbor samostalnih inspektora, jer nije proveden takozvani «Kuperov tekst», odnosno test fizičke izdržljivosti u kojem kandidat mora trčati 2.800 metara za kraće od dvanaest minuta. Sporna su i ostala imenovanja, a nezadovoljnim ostaje, kao i ranije, da pravdu potraže na sudu.

 

Policijski komesar nam nije odgovorio na pitanja oko nezakonitosti, ali ministar jeste. U odgovoru se navodi da su «procedure u toku», što je zanimljivo, jer je dopis poslan dan uoči poništenja rješenja o unapređenju inspektora. Ministar nije želio ni komentirati sudske sporove koje desetine nezadovoljnih vode protiv  ovog ministarstva «dok ne postanu pravosnažni».