29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Februar 2013 06:24

Mittal:Jedan od trinaest zahtjeva

 

Proteklo je više od mjesec dana od protesta više od deset hiljada Zeničana zbog zagađenja, a Eko forum je rezimirao realizaciju zahtjeva javno pročitanih i upućenih na adrese odgovornih.

 

- Ispunjen je jedan od trinaest zahtjeva, održana je tematska sjednice Općinskog vijeća Zenica, sa jednom tačkom dnevnog reda, koja je trajala sedam sati. Na sjednici smo dobili i zvaničnu potvrdu da je stanje okoliša u Zenici sve gore, da ekološki projekti u ArcelorMittalu kasne i da skoro nijedna inicijativa koju je Vijeće uputilo višim nivoima vlasti još nije realizovana, kaže nam potpredsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš. .

 

Tako građani nisu dobili zvanične informacije o kvalitetu zraka za 2011. godinu, nema informacija o zagađenosti vode, tla i biljaka, a ekološke odluke, zaključke i izvještaje koje je Općina donijela od 2007. godine do danas se ne provode.

 

- Preispitivanje ili raskidanje Ugovora o dokapitalizaciji i krivična prijava za onečišćenje okoliša nisu usmjereni ka zatvaranju fabrike, nego ka njenom disciplinovanju, da je prisilimo da poštuje zakone ove države, navodi Lemeš.

 

Eko forum je ocijenio lošim političko prepucavanje stranaka oko kvalitetnog rješavanja grijanja Zeničana, te smatra nedopustivim da u 2012. godini Općinsko vijeće nije donijelo nijednu odluku koja se tiče zagađenja.