28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Februar 2013 02:24

Web: BiH u NATO-u

 NATO-integracioni proces Bosne i Hercegovine pokrenula je web stranicu o integracijama BiH u NATO radi kvalitetnog i ažurnog informiranja javnosti o svim aspektima integracija Bosne i Hercegovine u NATO. Web stranica je: www.bihnato.com  Komisija želi da pokrene javnu diskusiju u ovoj oblasti i da doprinese kvalitetnoj razmjeni argumenata i stavova jer smatra da građani i neki predstavnici institucija nisu na najbolji način informirani o tome šta NATO predstavlja, koja je njegova uloga u 21. stoljeću i šta bi zemlja poput BiH mogla da radi u NATO-u. 

 

NATO je odbrambeni i politički savez koji je nastao 1949. godine radi odbrane teritorije svojih članica i zaštite principa demokratije i ljudskih prava svojih građana.  Od tada, NATO je imao nekoliko krugova proširenja i u svoje okrilje je primio gotovo sve zemlje srednje i istočne Evrope te se profilirao kao važan faktor sigurnosti Evrope u 21. stoljeću. Predsjedništvo BiH je 2003. godine kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH postavilo integracije u NATO, uzimajući u obzir jasne koristi koje bi, u bližoj i daljoj budućnosti, bh. građani i zemlja imali od procesa integracija i punopravnog članstva u NATO-u. 

 

Web stranica o NATO-integracionom procesu BiH informirat će javnost o primarnim izvorima na kojima je zasnovan NATO  i integracije u BiH, predstavit će historiografiju i strukturu NATO-a, način njegovog funkcioniranja te proces razvoja NATO-integracija u BiH. Web stranica će prenositi aktuelne vijesti te upoznavati građane i institucije  u vezi sa što više različitih stavova o svim aspektima NATO-integracionog procesa. Predsjednica Komisije za NATO-integracioni proces BiH Ana Trišić-Babić je u svoje ime, i uime Komisije, izrazila nadu da će sadržaj na web stranici biti od koristi njegovim korisnicima te da će njegovom upotrebom proširiti svoja saznanja u oblasti integracija BiH u NATO, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.