29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Februar 2013 11:11

Treba li odgoditi popis?

 

U vezi s prijedlogom za odgađanje popisa u BiH za 2015. godinu Udruženje demokratskih pravnika i Kongres Bošnjaka svijeta zdušno podržavaju velike napore Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se dođe do najadekvatnijih zakonskih rješenja i odrede rokovi za provođenje i realizaciju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, koji treba da se realizuju u 2013. godini. 

 

- Međutim, ne možemo da se složimo s vrlo grubim narušavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda kao što stoji u članu 2. (definicije), da nisu predviđeni državljani Bosne i Hercegovine (u oba entiteta i Distriktu Brčko), koji više godina privremeno žive i rade u inostranstvu, a koji u BiH posjeduju brojne nekretnine, domaćinstva i stanove tako da ne ulaze u ukupan broj stalno nastanjenih stanovnika u svakoj teritorijalnoj jedinici, kako je propisano članom 7., Zakona o popisu - navodi se u saopćenju. 

 

Također se naglašava da je vrlo štetan i diskriminirajući član 40. kojim se u stavovima od 1. do 6. predviđa nekompletno i manjkavo popisivanje, unos podataka u posebne obrasce putem web stranice, kao i posebnu bazu podataka mimo podataka predviđenih članom 7. ovog zakona. 

 

Vrijeme predviđeno za relizaciju popisa od 15 dana, kako stoji u članu 3. je predugo. 

 

- Mi mislimo da je potrebno, kao i mnogo veće države, da popis provedemo za jedan do dva dana (subota i nedjelja), što bi na taj način bilo pojednostavljeno i pojeftinjeno popisivanje, jer ono što popiše jedan čovjek za 15 dana, ako angažujemo 15 popisivača za jedan dan to će itekako pojednostaviti i pojeftiniti popis, a time i suzbiti brojne malverzacije koje u toku od 15 dana mogu nastati - smatraju u ovim udruženjima. 

 

Smatraju da državljani Bosne i Hercegovine koji su privremeno odsutni i rade i žive duže od godinu dana u inostranstvu, mogu lakše izdvojiti dva - tri dana i doći u mjesto stalnog boravka i na taj način da budu popisani naši građani koji se nalaze već duži niz godina u "dijaspori" koju treba podsticati da se vrati (Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma) u mjesta iz kojih su genocidnim radnjama progona i izgnana, odnosno etničkog čišćenja bili prinuđeni da napuste svoje domove diljem Bosne i Hercegovine, a koje su izvršile snage agresora i domaćih saradnika. 

 

- Zbog svega navedenog smatramo da je neophodno odgoditi popis i izvršiti izmjene Zakona o popisu stanovništva i pomjeriti ga u 2015. godinu - navodi se u saopćenju Udruženja demokratskih pravnika i Kongresa Bošnjaka svijeta.