29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Februar 2013 10:51

Obilježeno 100 godina Merhameta

 

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet"  je u Narodnom pozorištu Sarajevo svečanom skupštinom i dodjelom nagrade "Muradif Ćato" obilježilo stogodišnji jubilej. 

Predsjednik "Merhameta" dr.sci. Hajrudin Šahić se prisjetio onih koji su osnovali "Merhamet" i u najtežim vremenima po bošnjački narod i BiH stavili se na njegovo čelo, istaknuvši da su  to bili "najugledniji Bošnjaci svoga vremena, kao što su  Avdaga Kulović i Edhemaga Bičakčić“. 

 

- U svojoj 100-godišnjoj prošlosti "Merhamet" je imao povijesnu ulogu u zbrinjavanju ugroženih, obespravljenih i prognanih, u zbrinjavanju siročadi i pomoći svima koji su na bilo koji način ugroženi. Dok god u našem čovjeku i njegovoj duši bude dostojanstva, te znakovne potrebe za dobročinstvom i za pomaganjem drugima, postojat će i naš "Merhamet"- rekao je Šahić. Akademik Muhamed Filipović je, osvrćući se na vrijeme kada je "Merhamet“ nastao i imajući u vidu da su generacije ljudi dale ogroman lični doprinos u njegovom radu,  rekao "da mi ne treba da zaboravimo sve one koji su svoju dobru volju, imovinu, vrijeme, znanje, pa ponekad i živote, ugradili u ideju i djelatnost "Merhameta". 

 

- „Merhamet“ nije više samo jedno humanitarno društvo, nego institucija koja mora razvijati svijest i istinu o humanitarnoj situaciji u našem vremenu i iznalaziti puteve prevazilaženja sadašnjeg katastrofalnog humanitarnog stanja u BiH i svijetu, zahtijevajući snažnije angažiranje i naše države i javnosti u ovoj oblasti - rekao je Filipović. U okviru ove manifestacije dodijeljena je i godišnja nagrada Merhametove Fondacije "Muradif Ćato" poznatom novinaru, publicisti i uredniku Programa na južnoslavenskim jezicima turske državne televizije - TRT Bekimu Muftareviću. Primajući nagradu , Muftarević je zahvalio i rekao da je iznenađen nagradom, a nakon toga i zabrinut. 

 

- Pitao sam se imam li ja prava i hrabrosti prihvatiti težinu ovog čina i primiti nagradu koja je dodijeljena ocu naše nacije, majkama koje su svoje sinove spustile u temelje ove zemlje, perima koja su napisala tomove knjiga radi općeg interesa, ne spavajući noćima, i ljudima koji su odvajali od svojih usta da bi dodijelili drugima - rekao je Muftarević. Svečanoj atmosferi pridonijeli su i nastupi Eldina Huseinbegovića i omladinskog hora Zenica.  U ovoj godini predviđene su brojne prigodne manifestacije kojima će i regionalni odbori "Merhameta" u Bosni i Hercegovini, kao i organizacione jedinice ove humanitarne organizacije u inozemstvu, obilježiti stogodišnjicu "Merhameta".  Predviđena je i promocija monografije koja je pripremljena povodom velikog jubileja "Merhameta", a bit će organizirana i izložba slika i publikacija ove humanitarne organizacije.