25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Januar 2013 07:10

Umjesto manjih kazni, korisni rad

U sjedištu ZDK, ministrica Romana Brkić održala je sastanak sa predstavnicima općina, direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova (centri za socijalni rad, Merhamet, Crveni križ…) o zaživljavanju projekta “Primjena rada za opće dobro na slobodi” na području Zeničko- dobojskog kantona.

 

 - Našem pozivu se odazvalo devet općina i mi smo veoma zadovoljni odvijanjem cijelog procesa u zaživljavanju izricanja alternativnih krivično- pravnih sankcija. U narednim danima će biti upriličeno potpisivanje ugovora sa većim brojem poslodavaca, čime će biti omogućeno izvođenje obuke povjerenika, koji će zajedno sa službenikom Ministarstva biti zaduženi za neposrednu primjenu “rada za opće dobro na slobodi". Nakon formiranja listi poslodavaca i obuke povjerenika, bit će ispunjeni svi uvjeti za realizaciju ovoj projekta. Ministarstvo za pravosuđe i upravu će obavijestiti sudove da mogu početi sa izricanjem ove alternativne krivično- pravne sankcije, istakla je ministrica Brkić.

 

Inače, sastanku su prisustvovali i predstavnici konsultantske kuće Lucid Linx d.o.o. Sarajevo, koji pružaju punu podršku Ministarstvu za pravosuđe i upravu u provedbi “rada za opće dobro”. Zeničko- dobojski kanton je, nakon Unsko- sanskog kantona i Kantona Sarajevo, treći kanton u Federaciji BiH u kojem će zaživjeti projekat  “Primjena rada za opće dobro na slobodi”.

 

Pres služba ZDK