28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 Januar 2013 01:19

O šumskim resursima u ZDK

 

U Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, ministar Bojan Bošnjak razgovarao je sa predstavnicima tima, koji radi na pripremi postupka certificiranja gospodarenja šumskim resursima u Javnom preduzeću Šumsko- privredno društvo Zeničko- dobojskog kantona (JP ŠPD ZDK), sa sjedištem u Zavidovićima.

U saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, formiran je tim da provede pripremne aktivnosti u ŠPD ZDK, a radi pribavljanja certifikata gospodarenja šumskim resursima u svih pet šumsko- gospodarskih područja na području ZDK, kojima gospodari ovo zavidovićko preduzeće.

 

Planirano je da se pripremne aktivnosti provedu do maja tekuće godine, sa što većim brojem interesnih skupina, uključujući i drvoprerađivače, nakon čega će uslijediti raspisivanje javnog poziva za provođenje postupka certifikacije. U pitanju je pribavljanje međunarodnog certifikata FFC, koji važi pet godina, a koji se svake godine provjerava i potvrđuje od strane ovlaštene neovisne certifikacijske kuće.

 

Cilj certifikacije jeste zadovoljavanje međunarodnih standarda, koji podrazumijevaju da proizvod ili poluproizvod mora imati porijeklo sirovine, odnosno drveta, da je nabavljeno iz redovnih sječa tj. od korisnika šuma, jer jedino tako može biti predmetom izvoza.Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK je dalo punu podršku naglašavajući otvorenost u saradnji s ciljem provođenja navedenih aktivnosti.


Pres služba ZDK