16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 Januar 2013 11:30

Zenički izviđači na Mrakovici

Došao je red i na dugo iščekivani januar i prvo zajedničko zimovanje izviđača iz oba bh. entiteta nakon više od 20 godina. Odred izviđača dr "Mladen Stojanović" iz Prijedora i Savez izviđača iz Zenice nastavljaju svoje zajedničke aktivnosti. Avantura se nastavlja u Nacionalnom parku Kozara. Mrakovica, središte Nacionalnog parka Kozara, udaljeno je od Prijedora 24 km, a od Banja Luke 56 km. Mrаkovicа je predio i vrh Kozare u njenom središnjem dijelu, nа visini od 804 metаrа.
 
Učesnici iz Zenice su započeli svoj  put u ranim jutarnjim časovima okupljanjem ispred gradske arene, a potom autobusima se uputili prema Prijedoru. U Kozarcu su sreli drugare iz Prijedora pa su put prema Mrakovici nastavili prateći se i mahajući jedni drugima iz autobusa. Stigavši na odredište konačno smo mogli doći jedni do drugih, susret je bio i više nego emotivan, prijateljstva koja smo sklopili tokom kampa na Boračkom Jezeru nisu bila zaboravljena.

 
U prelijepom ambijentu Mrakovice učesnici su smješteni u barake što je proteklo uz puno smijeha, šale i traženja zametnutih torbi koje su im brižno spakovale njihovi roditelji.
Nakon smještanja uslijedilo je i svečano otvaranje.
 
Ceremoniju je otvorila prva pčelica kampa na Boračkom Jezeru Šejla Ganić dirljivim tekstom o njenom iskustvu na istoimenom kampu. Poslije Šejlinog obraćanja rasplesali smo se uz bend "Snježna pahuljica". Tada je došao na red oficialni dio ceremonije i obraćanje gostiju.
 
Učesnicima su se obratili gosti:
Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović
Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić 
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković 
Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić 
Starješina Odreda izviđača dr „Mladen Stojanović“ Prijedor Ernest Badnjević
 
Kamp je otvorila Kasandra Pejton ispred ambasadea Sjedinjenih Američkih država u BiH koja je poručila :  „Ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH podržava mlade ljude koji pripadaju svim narodima i manjinama s ciljem da aktivno učestvuju u društvenom i političkom životu i da sarađuju s mladim ljudima koji pripadaju drugim narodima kako bi poboljšali svoj i život svojih zajednica“.
 
Druženje se nastavilo uz svečani ručak u restoranu "Bijele vode". Punih stomaka i sa zadovoljnim osmjesima na licima uputili smo se u obilazak istorijskih znamenitosti Mrakovice. Nazalost padala je kiša pa su ostatak vremena proveli igrajući se u spavaonicama do povečerja.
 
Izviđački pozdrav, 

Z D R A V O!

 

SIMPLY SCOUTING PR TEAM
www.sioz.ba