19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Januar 2013 10:56

Kriminalci mogu, građani ne

Najmanje četrdeset pet osoba, među kojima registrovani dileri droge i višestruko osuđivani kriminalci, bez ikakvih problema su proteklih mjeseci produžavali registracije na svojim vozilima, iako su imali neplaćene saobraćajne kazne.  Prema uspostavljenom registru saobraćajnih kazni, MUP Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) već godinama onemogućava da, ako imate ijednu neplaćenu kaznu za prekršaj, produžite registraciju vozila dok ne izmirite obaveze prema državi.

 

 

Ova obaveza godinama važi za «obične» građane, ali ne i kriminalce, kojima su «civilni» službenici u Policijskoj upravi «Jedan» Zenica omogućavali nelegalnu registraciju. Kako saznaje «Avaz», među onima koji su se provukli da ne plate kaznu su registrovani narko diler iz Zenice, višestruki kradljivac automobila, rođaci nekih službenika, ali i vlasnik jedne zeničke firme, koja je u tom trenutku imala 2.600 KM neplaćenih kazni!

 

Nakon otkrivanja afere većina nelegalno registrovanih je brže-bolje uplatila zaostale kazne, što znači da su ih iz policije o tome obavjestili. Ipak, kako nam je pojašnjeno, krivično djelo sigurno postoji, jer je šteta «namirena naknadno», a postojala je u trenutku samog nedjela. Do otkrivanja zloupotreba došlo je sasvim slučajno, kad je jedan od petero aktera afere otišao na godišnji odmor. Klupko se brzo odmotalo, te su savjesni službenici prijavili šefovima, a oni Odjelu za profesionalne standarde (unutrašnja kontrola MUP-a) zloupotrebe svojih kolega. 

 

- Za deset dana otkriveno je 45 takvih slučajeva. Kad bi se «prečešljala» cijela baza od desetak hiljada registracija ko zna šta bi sve našli, kaže naš izvor u MUP-u ZDK. Disciplinska komisija MUP-a oslobodila je četvoricu prijavljenih radnika, što je izazvalo zaprepaštenje u policiji. Ipak, nije se završilo na tome. 

 

- Po saznanju o rezultatu disciplinskog postupka, nezadovoljan njihovom odlukom, donio sam odluku o razrješenju Disciplinske komisije. U toku je procedura formiranja nove komisije, koja će iznova razmotriti slučaj, kazao je za naš list ministar unutrašnjih poslova ZDK Rifat Delić. 

 

U Tužilaštvu ZDK je «Avazu» potvrđeno je da su četiri službenika prijavljena za ovo nedjelo, ali se «zbog interesa istrage ne mogu saopćiti detalji». 

 

- Četiri osobe su prijavljene za krivično djelo iz Člana 383. krivičnog zakona FBiH, Zloupotreba položaja ili ovlasti. Slučaj je otvoren 19. novembra prošle godine i u fazi istrage je, kazao nam je portparol Tužilaštva ZDK Sanjin Kulenović. 

 

avaz