29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Januar 2013 06:15

U penziju sa 67 umjesto 65?

 

Starosna granica za odlazak u penziju će se podići, a odluka o tome bit će donesena do kraja marta. Ovo je najavila Vlada Federacije BiH u decembarskom  dodatnom “Pismu o namjerama” upućenom Međunarodnom monetarnom fondu.

 

Rasprave o novoj starosnoj granici još se vode, u igri je nekoliko varijanti,  a najvjerojatnije će biti usvojena ona po kojoj će se granica povećati za dvije godine pa će se pravo na penzionisanje sticati  sa 67 navršenih godina života. Dva su razloga opredijelila Vladu za podizanje starosne granice  – odvraćanje od prijevremenog penzionisanja  i nagrađivanje kasnijeg penzionisanja. Radi se zapravo o dijelu reforme kompletnog penzionog sistema  u Federaciji koja je uglavnom već pripremljena i to u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

 

U suštini, riječ je o kratkoročnoj mjeri kako bi se usporio priljev novih penzionera  i Zavodu MIO/PIO osiguralo da “lakše diše“. U ovom trenutku nitko ne može dati precizan odgovor na pitanje koliko ljudi uopće može ispuniti oba uvjeta za punu penziju  – 67 godina starosti i 40 godina radnog staža s uplaćenim doprinosima za svaku godinu.

 

Prema nekim informacijama, ozbiljno se razmišlja i o podizanju minimalnog broja godina za stjecanje prava na penziju – po sadašnjim propisima on iznosi 20 godina radnog staža s potpuno plaćenim doprinosima. Kako doznajemo, s obzirom da je riječ o kratkoročnoj mjeri, moguće je da se za nekoliko godina donese nova po kojoj će starosna granica za odlazak u mirovinu ponovno biti povećana i to na 69 godina.

 

Bez obzira na deficit težak 45 miliona u protekle dvije godine u blagajni Zavoda MIO/PIO, penzije su lani redovito isplaćivane, a prosječna je iznosila 350,15 maraka. Za 5813 povećan je broj novih umirovljenika. Treba reći da je decembarska penzija  bila niža u odnosu na onu s početka prošle godine. Naime, statističari su izračunali da je njihova realna vrijednost smanjena za 1,6 maraka, koristeći se pri toj računici službenim podatkom da je inflacija iznosila 1,8 posto. Međutim, takvu “matematiku“ demantira život – poskupljenja su svakodnevna i u najvećem broju slučajeva nisu ukalkulirana u cijenu osnovne potrošačke korpe. Neslužbeno se barata podatkom da je prošle godine inflacija iznosila oko tri posto.

 

Iz Zavoda MIO/PIO su priopćili da ne treba očekivati povećanje penzija u ovoj godini, ali su dali garancije da će one biti sigurne i redovito isplaćivane. Vlada Federacije preuzela je obavezu kod Međunarodnog monetarnog fonda da se neće povećavati transferi iz proračuna za povoljnije penzije. To praktično znači da se onima koji su ostvarili ili će tek ostvariti pravo na povoljnije penzionisanje, penzije neće isplaćivati iz sredstava ostvarenih uplatom doprinosa.

 

Dnevni list /