29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Januar 2013 06:06

Najviše smrti od srca

 

Posljednja analiza Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o zdravstvenom stanju stanovnika pokazala je da od bolesti srca i krvnih sudova umire svaki drugi stanovnik ovog entiteta! Kardiomiopatija ili bolesti srčanog mišića, srčani zastoji te akutni infarkt miokarda druge su po redu "ubice" stanovništva u FBiH, potvrdila je dr. Diana Zelenika, jedan od najboljih kardiologa u BiH.  'Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti od ovih bolesti u BiH je čak 66 posto, dok je u svijetu 50 posto. Glavni krivac je stres, a zatim slijede gojaznost, pušenje'... - ističe dr. Zelenika. 

 

Sve je to, napominje, utjecalo da je u našoj državi u posljednjih nekoliko godina drastično pomjerena dobna granica oboljelih. 

 

'Kad sam za vrijeme jedne dežure primila dječaka od 17 godina i vidjela da je imao infarkt, doživjela sam šok, jer dječak nije imao nikakvih rizoko-faktora. Stoga nam nije neuobičajeno da imamo bolesnike od 30 i 40 godina, koji su imali infarkt', kaže Zelenika. Što se tiče kadra i opremljenosti naših kliničkih centara, Zelenika napominje da je u tome daleko najbolja Tuzla. Ističe da Klinička bolnica Mostar za sada jedina u BiH ima urgentni centar koji je pokriven 24 sata i u kojem je u svakom momentu moguće izvršiti urgentne operacije, piše dnevniavaz.ba

 

'Da u svim kliničkim bolnicama u BiH imamo takvu situaciju, uveliko bi bila smanjena smrtnost' - napominje Zelenika.  'Svaki bolesnik koji pri stresu ili fizičkom naporu osjeti bol iza prsne kosti, koji se širi pod plećku, odnosno prema vratu i donjoj vilici, lijevom ramenu i lijevoj ruci do četvrtog i petog prsta hitno se mora javiti ljekaru na pretrage, jer to je najteži simptom srčanih bolesti' - savjetuje Zelenika.