29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 04 Januar 2013 03:28

Trifunović: Bez eksterne mature

- U aktuelnoj školskoj godini, učenici devetogodišnjih osnovnih škola na prostoru Zeničko-dobojskog kantona neće polagati eksternu maturu, - kazao nam je kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Mirko Trifunović, koji smatra da se nisu stekli svi uslovi za uvođenje ove novine.

 

 

- Višegodišnji poslovi u oblasti koordinacije, ministara obrazovanja Federacije BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i Agencije za ocjenjivanje standarda, nisu završeni, da bi se ova novost mogla uvesti bez problema, - pojasnio je Trifunović. On je dodao da ova Vlada ne želi izlagati ni učenike, ni njihove roditelje neispitanim situacijama.

 

- Jedino je Kanton Sarajevo stvorio sve zakonske pretpostavke za obavljanje završnih ispita i provjere znanja na kraju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a možda ovu tzv. malu maturu, ali kao pilot pojekat uvedu i u Tuzlanskom kantonu, - kaže Trifunović, ističući da se, kada se radi o vrednovanju znanja, moraju imati do kraja izgrađeni standardi i normativi, kao i uspostavljena jednaka praksa na širem području. 

 

(rtvze)