20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 Januar 2013 03:07

Aktivnosti Općine oko zagađenja

Montaža  displeja  i stacioniranih stanica za mjerenje  kvaliteta zraka  započela je u Zenici pred kraj  2012 godine.Radi se o najsavremenijoj opremi koja se trenutno koristi u Evropi.   Općina Zenica je za  mjerenje zagađenosti zraka  angažovala  Metalurški  instituta „Kemal Kapetanović“. Oprema kojom se sada  vrši mjerenje je zastarjela i daje samo dnevne prosjeke, a rezultati mjerenja stižu   sa zakašnjenjem od dva dana.  Iz tog razloga Općina je u saradnji sa talijanskom firmom (Enviroment Park) iz Torina, regija Piemonte uradila studiju za mjerenje zagađenja zraka u Zenici. Studijom je utvrđeno da je potrebno instalirati tri mjerne stanice koje će davati satne rezultate mjerenja.

 

 

Raspisan je tender za nabavku neophodne  opreme, izabran najpovoljniji isporučilac i  potpisan ugovor.   Realizacija projekta je u završnoj fazi. Ovih  dana  se   instaliraju  mjerne stanice i displeji,  putem kojih će se vršiti prezentacija podataka sa svih mjernih stanica, čime će građani biti upoznati sa trenutnom situacijom koncentracije štetnih polutanata u zraku. Mjerne stanice bit će postavljene u MZ Tetovo, MZ Radakovo i u centralnom dijelu grada.  Općina Zenica je formirala Operativni štab za interventne mjere, te izradila plan intervantnih mjera na osnovu kojeg se proglašavaju epizode pripravnosti, upozorenja i uzbune, a u cilju pravovremenog obavještavanja stanovništva i poduzimanja mjera kod najvećih zagađivača.Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti je u nadležnosti Federalnih inspekcija. 

 

Uz novu  opremu  koristit će se  i mobilne stanice koje su u vlasništvu Univerziteta u Zenici i Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“. Mobilne stanice će biti locirane u rejonima najvećih  zagađivača. Pored kontinuiranog monitoringa zagađenja zraka, Zenica je jedina u BiH pokrenula projekt monitoringa kvaliteta tla u cilju mjerenja koncentracije teških metala u tlu. Urađena je studija za ispitivanje tla u mjesnim zajednicama koje  se nalaze uz ArcelorMittal. Realizovan je projektni zadatak za mjerenje koncentracije teških metala u tlu na području cijele općine. Na 12 lokacija, od Janjića do Šerića, instalirana je oprema za monitoring kvaliteta tla i ovih dana očekuju se  prvi rezultati mjerenja. Pored mjerenja kvaliteta tla vršit će se mjerenje koncentracija  teških metala u biljkama, voću, povrću i mlijeku. Monitoring koncentracija teških metala u tlu i biljkama radi se u saradnji sa Agropedološkim zavodom FBiH, Zavodom za poljoprivredu FBiH i Univerzitetom u Zenici i   trajat će  narednih 5 godina.

 

Izgradnjom Kogeneracijske termoelektrane na gas riješit će se  problem centralnog grijanja grada Zenice. Navedni projekt će bitno poboljšati ekološko stanje u Zenici, jer će se izbaciti iz upotrebe kotao kompanije „ArcelorMittal“,  koji  sada dnevno  troši oko 400 tona uglja koji u sebi sadrži 4% sumpora.  Očekuje se, da će  se zamjenom  uglja  gasom poboljšati  kvaliteta zraka u zeničkoj kotlini za  oko 35%.  Izgradnjom termoelektrane na gas (  kapacitet 170 MW) omogućit će se proširenje mreže centralnog grijanja (u prvoj fazi oko 15.000 korisnika).  Time će se prestati sa radom   veliki broj malih lokalnih  kotlovnica kao i individualna kućna ložišta na ugalj.

 

Osim toga Općina Zenica ulaže  kontinuirane napore na  smanjenju  emisija iz  postrojenja  ArcelorMittal-a i vrši pritisak na  resorne  federalne institucije radi poduzimanja  mjera iz  svoje nadležnosti i realizacije  programa i projekata zaštite okoliša  sadržanih  u okolinskim  dozvolama  koje su  izdala nadležna  ministarstva  Federacije Bosne i Hercegovine  kompaniji ArcelorMittalu. 

 

zenica.ba