20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Decembar 2012 20:40

Kolica za paraplegičare ZDK

 

U sjedištu ZDK, ministar Ekrem Tuka je uručio aktivna invalidska kolica na mehanički pogon, elektromotorna kolica i invalidski skuter za 32 paraplegičara sa područja Zeničko- dobojskog kantona. Dodjela je realizirana nakon to je Vlada Zeničko- dobojskog kantona donijela Zaključak o odobravanju 175 000 KM na ime sufinansiranja nabavke trideset komada aktivnih invalidskih kolica na mehanički pogon, jednih elektromotornih invalidskih kolica i invalidskog skutera na električni pogon, te četrdesetsedam komada antidekubitalnih jastuka za potrebe RVI- paraplegičara sa područja Zeničko- dobojskog kantona.

 

- Pored invalidskih kolica, mi smo odobrili sredstva i za nabavku antidekubitalnih jastuka. Korisnici jastuka, koje smo nabavili putem tendera, nisu zadovoljni i zato smo se opredjeliti da sami mogu birati jastuke koji im odgovaraju. Već u januaru naredne godine ćemo odobriti sredstva za nabavku jastuka, iako smo izvršili nabavku u toku ove godine. Vlada se opredijelila za dodatno odobravanje 150 000KM za nabavku i drugih pomagala za ovu kategoriju stanovništva, uvažavajući njihove potrebe, istakao je minister Tuka.

I

nače, Odlukom o obimu prava na korištenje i drugih pomagala, zubnoprotetske pomoći i zubnoprotetskih nadomjestaka i endoproteza, utvrđen je rok korištenja aktivnih invalidskih kolica 48 mjeseci. Zavod za zdravstveno osiguranje učestvuje u nabavci aktivnih kolica na mehanički pogon u iznosu 800 KM po komadu, što je nedovoljno za nabavku kolica one kvalitete koju zahtjevaju RVI- paraplegičari.

 

Pres služba ZDK

foto: J. Hadžić

 

kolicarvi1