29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Decembar 2012 08:33

O budžetu u sjedištu ZDK

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK održalo je javnu raspravu u tri termina za nadležne oblasti, kao što je osnovno i srednje obrazovanje, kulturne institucije, sportska udruženja... U javnoj raspravi je učestvovao veliki broj prisutnih iznoseći svoja iskustva, mišljenja i prijedloge. Općepoznato je da je novčanih sredstava sve manje i da je Budžet ZDK za 2013. godinu, u nacrtu, manji za preko 12 miliona KM, ali zajedničkim radom i primjedbama i sugestijama, koje korisnici mogu dostaviti u nadležno ministarstvo, nastojat će se zadovoljiti potrebe korisnika navedenih oblasti.

 

 

Po riječima ministra Trifunovića, jedan od vidova prevazilaženja teške novčane situacije jeste domaćinski odnos rukovodilaca institucija, navodeći primjer uštede u domenu đačkog prijevoza.

 

-Iznos za ovu stavku je iznosio 5 miliona KM. U ovoj godini smo napravili uštedu oko 240 000 KM. Moram reći da ovaj budžet donosimo u godini kada je recesija i dalje prisutna i kada imamo mnoštvo problema u realizaciji kapitalnih ulaganja. U tekućoj godini za kapitalna ulaganja je izdvojeno 1,45 miliona, a u narednoj godini taj iznos je 900 000 KM, jer to možemo podnijeti u ovom trenutku. Vlada će se u narednom periodu baviti utopljavanjem školskih objekta u okviru velikog projekta energetske učinkovitosti. To jeste veliki projekat, ali u tome možemo ostvariti ogromne uštede, dodao je ministar Trifunović, ističući da je u osnovnom obrazovanju 233 objekta, a u srednjem obrazovanju oko 70 objekata. Na javnoj raspravi govorilo se i o aktuelnih tužbama po osnovu kolektivnog ugovora. Ministrica za pravosuđe i upravu je istakla prisutnim direktorima škola da su iznosi po utuženjima zaista ogromni.

 

-Glavnica iznosi 64,5 miliona KM i ovaj iznos ne obuhvata troškove parničkog i izvršnog postupka, ni kamate koje dostižu glavnicu. Ukupna cifra prelazi 130 miliona KM. Nisu svi tužili Zeničko- dobojski kanton, zato je cilj naše vlade da se osiguraju ista prava svima. Pokrenuli smo proceduru za izmjene sva tri kolektivna ugovora, jer se ovakvi ne poštuju niti u jednom kantonu. Da bismo to proveli potrebno je pokretanje inicijative trećine kantona. Nedavno smo održali sastanak sa predstavnicima svih kantona i mogu reći da već uveliko radimo na tome. Zato moram reći da stav Sindikata nije niti fer niti kolegijalan. Potpisivala sam pozive predstavnicima Sindikata, kao ministrica pravosuđa, pozivajući ih na razgovore. Oni su tri puta odbili doći ističući da im nismo dovoljno kompetentni. Ako im jedan ministar nije kompetentan, ne znam šta očekuju od nas, istakla je ministrica Brkić, nagrašavajući da je Vlada partner svima. Inicijative za izmjene kolektivnih ugovora su podnesene, vlade su donijele zaključke i mi idemo dalje u taj proces. U Budžetu je dosada bilo planirano 100 000 KM za izvršenje pravosnažnih presuda, a za narednu godinu planiramo 300 000 KM, istakla je Brkić.

 

Premijer Plevljak je istakao da je pred svih budžetskim korisnicima zajednički zadatak,  da se prevaziđe narednu godinu, jer su svi svjesni teške situacije.

 

-Ako budemo zajedno radili vjerujem da možemo sačuvati, ako ništa drugo, onda standard iz tekuće godine. Mi ćemo, sa direktorima škola, posjetiti sve općine u Zeničko- dobojskom kantonu kako bismo analizirali troškove za škole. Školstvo finansira Kanton, ali isto tako i lokalnim zajednicama treba da bude bitno kako ćemo učenicima i nastavnom kadru osigurati dobre uvjete za rad i učenje. Mi smo konstatirali probleme koje moramo rješavati,  kao što je normativno uređenje oblasti osnovnog školstva, možda razmišljati i o novom zakonu, kriterijima i pedagoškim standardima. Moramo razgovarati i o tehnološkom višku, jer po tom osnovu, na godišnjem nivou, imamo trošak 7,5 miliona KM. Želim reći da u ovoj školskoj godini niko neće ostati bez posla, ali moramo znati da je djece sve manje i manje, istakao je Plevljak.

 

Prisutni direktori i rukovodioci u osnovnom i srednjem obrazovanju, kulturnim institucijama i sportskim udruženjima svoje primjedbe, prijedloge i sugestije pismeno mogu dostaviti nadležnom ministarstvu do kraja sedmice. U narednim danima, u sjedištu ZDK, će se provesti javne rasprave i za ostala Ministarstva Zeničko- dobojskog kantona.

 

Pres služba ZDK