Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Decembar 2012 06:56

Danas štrajk medicinara u FBiH

 

Nezavisni sindikat zdravstva u Federaciji BiH danas će organizovati jednosatni generalni štrajk upozorenja, kojim će biti ukazano na nezavidan položaj ljekara i ostalih medicinskih radnika.  Štrajk će biti održan u 105 javnih zdravstvenih ustanova na području cijele Federacije BiH, od 12.00 do 13.00 sati. Glavni razlog za održavanje štrajka, kako navode iz ovog sindikata, je nepoštivanje Kolektivnog ugovora iz 2007. godine, kojim je tada utvrđena najniža neto-satnica uposlenih u oblasti zdravstva na području Federacije, koja se trebala usklađivati sa porastom troškova života. 

       

 

"Radnici zaposleni u zdravstvu u Federaciji trenutno imaju-neto satnicu od samo dvije KM, što je ispod zakonskog minimuma. Ova satnica trebala bi biti usklađena sa porastom troškova života. Niko ne radi sa manjom satnicom od nas", izjavio je  predsjednik ovog sindikata Abud Sarić. 

 

"Već 2008. godine neto-satnica trebala je biti povećana za 11,2 posto, a od 2008. do 2012. trebala je porasti za još 8,2 posto. Međutim, ona nikako ne raste, iako bi sada trebala iznositi 2,65 KM", kazao je Sarić.  Ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultate, kako je kazao, postoji mogućnost pokretanja i generalnog štrajka uposlenih u zdravstvu u ovom bh. entitetu.

 

"U tom slučaju, Sindikat će odlučiti o tome da li će podnijeti tužbu, pa ćemo pare dobiti preko suda, ali tada će se srušiti čitav sistem, ili ćemo ići u generalni štrajk da kaznimo narod, koji apsolutno nema veze s tim", dodao je Sarić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)