20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Decembar 2012 04:27

Pohrana matičnih ćelija na 12 rata

 Često se roditelji nađu u situaciji da ne mogu priuštiti sve što misle da njihovo dijete treba i zaslužuje. Nekada su to sitnice poput igračke, a nekada su to mnogo ozbiljnije stvari. Dolazak novog člana u porodicu znači povećanje troškova, od krevetaca, odjeće i kolica do pelena i mnogih drugih stvari. Mladi roditelji nekada imaju oslonac i pomoć u svojoj porodici koja će im pomoći na razne načine, ali nisu svi roditelji te sreće. Ovoga su svjesni i u Cryo-Save-u, vodećoj porodičnoj banci matičnih ćelija, koja već četvrtu godinu omogućava porodicama u BiH da pohrane matične ćelije svoje djece. Iz FAMILY-PLUS-a, partnera Cryo-Save-a za BiH kažu da su se često susretali sa roditeljima koji su se na razne načine dovijali kako da priušte svojoj djeci sigurniju budućnost i da pohrane njihove matične ćelije. Radilo se o pomoći najbližih i prijatelja, kreditima i pozajmicama, prodavanju automobila, pravoremenoj štednji i odricanju od drugih više ili manje potrebnih stvari. 

 

Vedrana Seksan, klijentica Cryo-Save-a: „Mi smo odlučili da bebi ne kupimo ništa novo, da uzmemo stare stvari i svim prijateljima koji su nas pitali šta bismo željeli da nam poklone za babine rekli smo: "Nemojte ništa, dajte nam pare, ukoliko možete, da djetetu sačuvamo matične ćelije". Devet mjeseci smo štedili, odvajali od svake plate. Ja više volim da nemam dječija kolica koja koštaju i do 2.700 KM, jer možemo uzeti i polovna a da taj novac potrošimo za matične ćelije.“

 

„Naš prvi korak bio je da razgovaramo sa bankama u BiH te da im pomognemo u kreiranju namjenskih kredita za pohranu matičnih ćelija, kako bi na taj način pružili priliku svim roditeljima koji trenutno nisu u mogućnosti da u cjelini finansiraju pohranjivanje za 20 ili 25 godina. Nakon toga sljedeći logičan korak bio je da obezbijedimo našim klijentima osiguranje „za ne daj Bože“ da se neko razboli u porodici. Zbog toga smo napravili ugovor sa Merkur BH osiguranjem koje je svim roditeljima koji su pohranili matične ćelije ili to tek namjeravaju omogućilo osiguranje transplantacija matičnim ćelijama, sa premijom do 100.000 eura. To znači da u slučaju potrebe imate na raspolaganju ovu svotu za liječenje u domaćim ili inostranim klinikama, te da dio ove sume roditelji mogu iskoristiti za prevoz i smještaj ukoliko se radi o liječenju u inostranstvu. Nakon ovoga Cryo-Save je obezbijedio direktno plaćanje na 12 rata bez kamata, kako bi  svim roditeljima olakšali raspoređivanje troškova te  im omogućili da što bezbrižnije uživaju u dolasku novog člana porodice. Mi smo uložili svoj kredibilitet i sredstva kako bi mladim ljudima omogućili da obezbijede sigurniju budućnost svojih potomaka, ali i cijele porodice“, izjavila je Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a.

 

Od novembra 2012. godine Cryo-Save je omogućio svim roditeljima da pohranu matičnih ćelija iz pupčanika plate na 12 rata bez kamata. Više informacija možete pronaći na www.maticnecelije.eu 

 

2012. je godina velikih dostignuća na polju regenerativne medicine i terapeutske upotrebe matičnih ćelija, a jedan od dokaza je i dodjeljivanje Nobelove nagrade za medicinu naučnicima koji su se upravo bavili matičnim ćelijama. Činjenica da se trenutno u svijetu odvija preko 4000 istraživanja o terapeutskim svojstvima matičnih ćelija najbolje govori u prilog tezi da su matične ćelije lijek budućnosti.

„Matične ćelije jesu lijek budućnosti, ali su i lijek sadašnjosti jer se danas matičnim ćelijama uspješno tretira preko 70 oboljenja. Sad zamislite da ste majka i da imate sposobnost da rađate lijek koji može liječiti ovaj broj oboljenja. Da li biste dali sve od sebe da sačuvate matične ćelije kao lijek za buduće naraštaje ili biste jednostavno pustili da propadne? To je dilema koja muči mnoge roditelje i mi smo zaista učinili mnogo da ih uvjerimo da je pohranjivanje matičnih ćelija ispravna odluka za koju će im potomci biti zahvalni“, izjavio je dr. Kenan Vrca, Izvršni direktor za medicinske poslove u FAMILY-PLUS-u.

 

Iz FAMILY-PLUS-a obavještavaju sve roditelje zainteresovane za pohranu matičnih ćelija da nema nikakvih posebnih uslova ili skrivenih troškova kada je u pitanju finansiranje pohranjivanja matičnih ćelija na 12 rata. 

 

„Nakon što ljekari i babice prikupe uzorke krvi i tkiva pučanika, uzorci se šalju našu laboratoriju u Belgiju , gdje se vrši naliza, testiranje, izdvajanje i pohranjivanja matičnih ćelija. Roditelji prvo dobiju potvrdu o uspješnom pohranjivanju od Cryo-Save-u vidu zvaničnog  laboratorijskog izvještaja sa detaljnim podacima o kvalitetu i broju pohranjenih matičnih ćelija. Nakon toga plaćaju prvu od 12 ili manje rata, u zavisnosti na koji period se odluče. Upravo prva godina nakon rođenja bebe je finansijski najiscrpnija te smo odlučili da na ovaj način pomognem svim roditeljima da ne propuste jedinu priliku da pohrane matične ćelije iz pupčanika, a prikupljanje se jedino može uraditi nekoliko minuta nakon poroda, dodala je Sanja Todorović-Vujičić“

 

bebaupeskiruslogom