25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Decembar 2012 08:54

Strategija za izjednačavanje

Vlada ZDK, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirala je prezentaciju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011- 2015. u sjedištu ZDK. Cilj prezentacije jeste da se predstavnici općinskih vlasti i novoizabrani načelnici upoznaju sa Strategijom i ulogom općina u njenoj implementaciji.
-Ova dokument informira javnost i utječe na odgovorne da imaju obavezu, svako u svom domenu, učiniti život osobe s invaliditetom pristupačnijim, kako u oblasti zdravstva, školstva i urbanizma... Zato sam i pohvalio prisutnost premijera ZDK i njegovih ministara na ovoj prezentaciji jer nije česta slika da u promoviranju ovog dokumenta naiđemo na ovakav odaziv zvaničnika, istakao je Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH.


U posljednjih nekoliko godina, Misija OSCE-a u BiH je, u skladu sa svojim mandatom, pratila ostvarivanje socijalnih prava i dogovarala rješenja o relevantnim pitanjima. U naporima za reformiranje i poboljšanje sistema, OSCE je pružio podršku domaćim vlastima, kako na entitetskoj, tako i na lokalnom nivou.

 

 

-OSCE u BiH je uspostavio otvorene i saradničke relacije i bliske odnose sa raznim domaćim akterima na polju socijalne zaštite u FBiH. Među svim ranjenim kategorijama, osobe sa invaliditetom su, zasigurno, jedna od najranjivijih i imaju potrebu za pomoć i usluge šire društvene zajednice. Strategija bi trebala predstavljati mapu puta sa ciljem poboljšavanja uvjeta svih osoba koje pate od metalnih ili fizičkih nedostataka. Poboljšati stanje osoba sa invaliditetom ne znači samo pružiti im pomoć i usluge koje svaki od njih trebaju u različitoj mjeri. To znači da se sve osobe sa invaliditetom posmatraju na jedan novi i drugačiji način, ne kao teret društvu, nego kao resurs, koji zajednica treba koristiti i valorizirati. OSCE vjeruje i podržava cilj Federalne strategije, istakao je Almazbeck Usenoff, šef terenskog ureda OSCE-a u BiH.

 

Po riječima premijera Plevljaka, svi zajedno moramo imati puno više socijalne osjetljivosti za naše sugrađane sa invaliditetom.
-Ima potrebe da donosimo normativna akta i strategije koje će nas voditi putem da stalno činimo više i više kako bi tim našim sugrađanima olakšali život. U Zeničko- dobojskom kantonu za jednu vrlo senzibilnu kategoriju, a zahvaljujući dobrim ljudima iz Njemačke, nudimo Dnevne centre za osobe sa posebnim potrebama. Dnevni centri djeluju u Maglaju za jug i u Zenici za centar Kantona, a imamo namjeru da pokrijemo i sjever Kantona gdje si Dnevni cenatr korisnio ovoj kategoriji i iz Teslića i Doboja. Volio bih kada bismo na taj način pristupili rješavanju potreba i drugih kategorija stanovništva, dodao je Fikret Plevljak, premijer ZDK.

 

Pres služba ZDK/foto: J. Hadžić