24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Decembar 2012 14:14

Tehnički pregledi u kolapsu

Tehnički pregled vozila u svim općinama Federacije u subotu i jučer u potpunom je kolapsu zbog prekida rada softverskog rješenja, za koje je od 1. decembra zadužena sarajevska firma «Mervik». Računarski sistem, kojim je uvezan 161 tehnički pregled u FBiH, kamere video nadzora i jedinstveni informacioni sistem, proteklih pet godina provodio je zenički Institut za privredni inžinjering (IPI), ali odlukom federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, ovaj posao je dodjeljen novoj firmi, dok je sam server sa podacima u sjedištu Ministarstva, u Mostaru.

 

- Ne možemo kriviti ni telekomunikacijsku kompaniju, ni bilo koga, jednostavno, dolazilo je do pucanja veza. Sam program je imao manjih poteškoća, ali evo sada (15 sati jučer) stanje se stabilizovalo i vjerujem da je prošao period za koji možemo reći «prvi se mačići u vodu bacaju», kazao je za Dnevni avaz  Emgijad Bešlija, direktor «Mervika». Njegovo mišljenje ne dijeli prvi čovjek Udruženja tehničkih pregleda FBiH Ramiz Begović.

 

- Uputili smo pismo ministru i tražimo vraćanje na stari, IPI-jev sistem dok se ne vidi šta dalje. Nismo otišli pet, nego deset godina nazad. Tražili smo jednostavniji, a dobili lošiji program. Insistiramo da se ne dozvoli skidanje kamera, jer sadašnji program omogućava da se kamere ne uključuju, znači opet će se moći na tehnički pješice, bez vozila. Tvrdili smo da je program greška i tvrdimo da ovakav neće raditi, jer ne služi svrsi. Kamere su uvele red, sad nas vraćaju u prošli vijek, smatra Begović.

 

On navodi da je za protekla dva radna dana urađeno oko 200 pregleda, a da je dnevni prosjek oko 2.000, jer se godišnje uradi više od 600 hiljada redovnih i vanrednih pregleda.

 

- Desetine prijevoznika, kamiona, trebalo je voziti robu. Pitajte privatnog poduzetnika šta znači kad kamion za Njemačku ne krene u terminu. Od nas traže potvrde, traže odgovor, a mi ga nemamo, navodi Begović.

 

Njegovo nezadovoljstvo dijeli i Ivan Ševo, voditelj projekta Centar Motor Široki Brijeg, koji provodi homologaciju i stručni nadzor u ovom projektu.

- Ova dva dana dobijamo stotine primjedbi, telefoni su usijani. Zaista ne znam šta su mislili kad su mijenjali «konja koji pobjeđuje». Imali smo sistem proglašen najnaprednijim u regionu, a sada imamo haos. Najgore što ispaštaju građani, vozači, smatra Ševo.

 

Za srijedu je zakazana vanredna skupština Udruženja Tehničkih centara i pregleda Federacije, koje zatražiti od federalnog ministarstva za promet hitnu akciju, te rješenje kolapsa koji je nastao. Vozači sa zebnjom očekuju kako će se novouvedeni računarski sistem ponašati danas i u narednim danima.

 

Jedno od najvećih dostignuća uvezanog sistema tehničkih pregleda i registracije vozila bilo je snimanje vozila i automatsko pohranjivanje snimka, kojim je proces tehničkog pregleda sniman video kamerom. Novim softverom, kaže Begović, omogućeno je «na volju» hoće li se proces snimati, što otvara mogućnost manipulaciji.

 

Direktor IPI-ja Fuad Klisura kaže da je «ova firma bila prisiljena ispoštovati naredbu ministarstva, predati posao «Merviku», te da po «ministrovoj instrukciji njihov sistem u pričuvi do 15.decembra, nakon čega svi podaci moraju biti obrisani i uništeni».

- Čuo sam za probleme sa novim softverom, ali nije naše da ocjenjujemo na osnovu čega se dogodilo to što se dogodilo, kazao nam je Klisura.