24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Novembar 2012 08:39

Čak 117 prekoračenja

Prema propisima FBiH, dnevne koncentracije sumpor-dioksida smiju preći graničnu vrijednost od 125 µg/m3najviše 3 puta tokom cijele godine. U prvih šest mjeseci 2011. godine, te su granice u naselju Tetovo prekoračene 49 puta. U prvih šest mjeseci 2012. godine bilo je čak 117 prekoračenja!  Podatak o prekoračenjima satnih koncentracija nemamo, jer općina Zenica nema opremu za takva mjerenja.  Prosječna dnevna koncentracija SO2 je povećana sa 113 (januar-juni 2011) na 178 µg/m3 (januar-juni 2012). Ove alarmantne podatke još niko nije objavio, niti je ko reagovao na enormno povećanje zagađenja u ovoj godini.



U Francuskoj:
Francuski ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg izjavio je prije četiri dana da više ne želi ArcelorMittal u Francuskoj i da traži industrijskog partnera koji bi privremeno preuzeo poslovanje te grupe. "Ne želimo više Mittal u Francuskoj, jer oni ne poštuju Francusku. Mittalove su laži u razdoblju od 2006. za svaku osudu". (www.lesechos.fr)

U Italiji:
Državni sud u Italiji je prije nekoliko mjeseci na osnovu mjerenja zagađenja i statističkog broja umrlih od tumora u gradu Tarantu donio odluku o zabrani proizvodnje na pojedinim postrojenjima najveće željezare u Evropi - ILVA u gradu Tarantu, na jugu Italije. ILVA nije ispoštovala naredbu suda već je nastavila s proizvodnjom nadajući se da će državna vlada zaustaviti sud.
Prije dva dana je uhapšen vlasnik tvornice, 86-godišnji Emilio Riva (njegov sin Fabio je u bjekstvu), još 6 glavnih menadžera, regionalni ministar za zaštitu okoliša koji je falsifikovao izvještaje, bivši dekan Politehničkog fakulteta Lorenzo Liberti kojeg je ILVA plaćala kao konsultanta za zaštitu okoliša, članovi komisije za zaštitu okoliša. (www.corriere.it)

U Bosni i Hercegovini:
Nijedan ministar, nijedan inspektor, nijedan sud u Bosni i Hercegovini, još nije poduzeo ništa ozbiljno što bi disciplinovalo ArcelorMittal Zenica i druge velike zagađivače. Možda nismo u Evropskoj Uniji, ali i mi imamo pravo na zdravlje i život u zdravom okolišu.

Pozivamo federalne inspektore da konačno počnu raditi svoj posao i prestanu hvaliti ovu neodgovornu kompaniju; federalni ministar za okoliš Ibro Kulin je 21.11. u TV emisiji "Euroimpuls" izjavio kako je oduševljen time što je u pogonu aglomeracije otvoren restoran?! Zar je to posao inspektora?

Pozivamo Ministarstvo za turizam i okoliš Federacije BiH da radi svoj posao, da prestane brinuti o socijalnoj politici, neka to prepuste ministarstvima čiji je to resor.
Za početak, zahtijevamo da javno objave rezultate mjerenja emisija zagađujućih materija iz ove fabrike, jer ti podaci moraju biti javno dostupni. Članom 13 Zakona o zaštiti zraka FBiH (Službene novine FBiH br. 33/03) je propisano da se ti podaci moraju javno objaviti u roku od dva mjeseca. Treba li napominjati da nisu nikad objavljeni. Više puta smo tražili te podatke, ali ih nikad nismo dobili.
Nakon toga pročitajte odredbe Ugovora o dokapitalizaciji željezare Zenica pa provjerite šta je od preuzetih obaveza ispoštovano. Posebno obratite pažnju da u tom Ugovoru u "višu silu" ne spada potražnja ili cijena čelika na tržištu, koje stalno slušamo kao izgovor za neispunjavanje obaveza.

Pozivamo Općinu Zenica da hitno sazove Općinsko vijeće sa jednom tačkom dnevnog reda: Katastrofalno stanje zraka u Zenici. Imamo nove vijećnike i stare probleme. Vijećnici, čestitamo što ste dobili povjerenje građana, sad zaradite svoje paušale!

 

eko.forum.zenica