29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Novembar 2012 20:16

Jubilej Trećeg korpusa

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona i druge boračke organizacije ovog kantona uz pokroviteljstvo Ministarstva za boračka pitanja i Vlade ZDK-a nizom aktivnosti i manifestacija će obilježiti 20. godišnjicu formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH. Iz bogatog Programa obilježavanja 20. godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH već je organizirana posjeta komandi 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te su obilježene bitke na Karušama, za Vozuću, dani otpora u općini Maglaj, dan Armije, Dan šehida itd.

Centralne manifestacije su zakazane za petak i subotu, 30. novembra i 1. decembra. U petak će se u svim džematima zeničkog i travničkog muftijstva proučiti tevhid, dok su za subotu planirane posjete spomenim obilježjima i šehidskom mezarju na Prašnicama.

 

Isti dan će u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici biti promovirana knjiga „Na razmeđu milenija“, autora brigadira Hasiba Mušinbegovića, postavljena izložba ratnih slika i zastava, održano postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica 2. pješadijskog puka, dok će se o historijskom značaju jedinica Trećeg korpusa Armije RBiH u odbrani BiH govoriti na akademiji u BNP-u Zenica.

 

Predsjednik Organizacionog odbora oblježavanja 20. godišnjcie Trećeg korpusa ARBiH je Fikret Plevljak, premijer ZDK-a, koji je zajedno s ratnim komandantom ove jedinice, generalom Sakibom Mahmuljinom pozvao građane da učestvuju u najavljenim aktivnostima.

 

Premijer  Plevljak i ministar za boračka pitanja ZDK Ekrem Tuka prisustvovali su svečanosti 1. pješadijskog bataljona u kasarni „7. muslimanske brigade“ u Zenici, upriličenoj u povodu obilježavanja 1. decembra, Dana oružanih snaga BiH. Postrojenim vojnicima i vojnikinjama 1. pješadijskog bataljona obratio se pukovnik Mirsad Stabančić, komandant kasarne „7. muslimanske brigade“ u Zenici, čestitajući im Dan oružanih snaga BiH.

 

-Oružane snage BiH čine pripadnici iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih u skladu sa Ustavom i Zakonima BiH. Uspjeh u svakoj zemlji po prirodi stvari ili po Ustavu jedna je od ključnih institucija koja je garant mira i stabilnosti. Oružane snage u postkonfliktnoj Bosni i Hercegovini zasigurno imaju dimenziju više. Oružane snage BiH jasno pokazuju i dokazuju da se odgovornom saradnjom i dogovorom mogu postići velike stvari u ovoj zemlji na dobrobit svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili bilo koje drugo opredjeljenje, istakao je Stabančić. Ovom prilikom dodjeljena su priznanja istaknutim pripadnicima 1. pješadijskog bataljona, a na osnovu odluke Vrhovne komande OS BiH.


Pres služba ZDK