29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Novembar 2012 09:06

Liječenje osuđenika ovisnika

Nakon potpisivanja ugovora sa zatvorom u Busovači, Kantonalni zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici sklopio je ugovor o otvaranju ambulante za liječenje heroinskih ovisnika i sa zeničkim Kazneno popravnim zavodom. Tako terapija ovisnicima neće biti prekidana bez obzira na dužinu kazne zatvora.

 

- Ideja je potekla od samih ovisnika, - kaže dr Jasmin Softić, direktor Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti. Ugovori su skoro identični. Radi se o tome da najmanje jednom mjesečno odlazimo u oba zatvora, tamo pregledamo, testiramo i tretiramo heroinske ovisnike, - precizirao je Softić i dodao da su ovi ugovori simbolični po tržišnoj vrijednosti, ali da je Zavodu značajno da pacijenti budu zbrinuti, 'jer godinama slušamo da se plaše ići u zavod jer će biti u velikoj krizi'.

 

Trenutno se u ambulantama Zavoda liječi 200 pacijenata, heroniskih ovisnika iz cijeog kantona, a u zatvorima u Busovači i Zenici smješteno je 10-ak heroinskih ovisnika. - Broj je mali trenutno, ali ko god da dođe, mi ćemo ga zbrinuti, bez obzira da li je prethodno bio na terapiji, kažu u Zavodu. /rtvze/